El Plenari del Consell Municipal ha acordat avui, per unanimitat, concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al mecenes i col·leccionista Rafael Tous i a l’Editorial Joventut. La medalla d l’Editorial Joventut és un reconeixement a la seva dilatada trajectòria, per la voluntat de promoure i apropar la lectura de la literatura universal al públic en general, que ha mantingut i ampliat fins a l’actualitat, i especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil, tant en l’àmbit nacional com internacional.
Nascut a Barcelona l’any 1940, Rafael Tous va ser pioner en l’aposta per l’art conceptual i va anar configurant un fons personal d’un miler d’obres que recull els treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes catalans. Posteriorment va ampliar la col·lecció cap a la videocreació, la fotografia (més de 20.000 obres d’artistes nacionals i estrangers de relleu internacional), l’art africà, els còmics i els llibres, amb més de 250.000 volums.
L’any 1980 va obrir la sala Metrònom, primer a Sant Gervasi i després al Born, centre neuràlgic de la creació més radical que va permetre l’efervescència d’unes pràctiques artístiques experimentals híbrides entre la música, la performance i la instal·lació. Va tancar finalment el 2006, després d’haver organitzat més d’un miler d’exposicions i activitats que van tenir un impacte decisiu en l’evolució de la cultura d’aquelles dècades. El 1985 va crear la Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani, i és també impulsor d’una fundació que té cura de 3.000 persones a Uganda. L’any 2021 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per les seves aportacions a favor de la cultura catalana.
L’Editorial Joventut rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural en l’any del seu centenari. Fundada a Barcelona el 1923 per José Zendrera i Fecha, és una editorial familiar i independent i per la qual ja n’han passat quatre generacions de la família Zendrera. Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha editat prop de 10.000 títols en català i castellà i ha desenvolupat una tasca continuada per promoure i apropar la lectura d’obres de la literatura universal al públic en general, especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil. Pionera de les col·leccions populars de novel·la rosa, de novel·la de l’oest i de novel·la d’acció, va introduir el llibre de butxaca a l’estat espanyol amb la col·lecció Z.
En el catàleg de l’Editorial Joventut hi figuren sèries i títols com Les aventures de Tintín, amb exclusivitat d’edició, El Club dels Cinc, d’Enid Blyton, Heidi, Alícia en el país de les meravelles, Peter Pan i Wendy, Pipi Calzaslargas i les versions en català dels contes de Grimm, de Carles Riba, i d’Andersen, per Josep Carner. A més de tenir distribució a tot l’estat espanyol, l’Editorial Joventut també va tenir presència a Amèrica Llatina des de ben aviat. Actualment, és present a més de 40 països i té distribució a Amèrica Llatina i els Estats Units.
Fins al 5 de gener, la Biblioteca Jaume Fuster acull l’exposició Les aventures de l’Editorial Joventut un viatge pel passat i el present de l’editorial comissariat per Julià Guillamon i Mònica Baró. Ells són també coautors del catàleg homònim de la mostra, editat pel Consell d’Edicions i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona.