El racisme i la xenofòbia es mantenen com a principals motius de discriminació a Barcelona

Avatar photo

L’Observatori de les Discriminacions, a través de les dades de l’Oficina per la No Discriminació (OND) i la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminacions (SAVD), ha emès el darrer informe corresponent a l’any 2022 amb el recull quantitatiu i qualitatiu de les discriminacions ocorregudes a la ciutat. En total, durant l’any passat van registrar-se fins a 631 situacions de discriminació a la ciutat, el que suposa un augment del 20% respecte a l’any anterior; tot i que aquesta xifra no il·lustra la totalitat de casos, ja que la infradenúncia és encara molt present en aquestes situacions.

Una discriminació és un acte que vulnera la dignitat, els drets humans i les llibertats fonamentals; és el tracte diferenciat, preferent, restrictiu, excloent o injust a causa de prejudicis, estigmes i creences, que es concreten en una acció de rebuig amb conseqüències perjudicials per a les persones que la pateixen. D’aquestes, el racisme i la xenofòbia són un any més els motius principals, amb 185 situacions, seguit de la LGTBI-fòbia, amb 129, i de salut amb 120. En grau més baix, els motius de discriminació que segueixen són la llengua (90), l’aporofòbia (82), la discapacitat (68), el gènere (51), la religió (19), la ideologia (17) i l’edat (6).

Aquestes xifres recullen el que s’anomena discriminació múltiple i interseccional, és a dir, una persona discriminada pot estar-ho per diversos motius. Del total de 631 casos atesos, en 515 persones es va registrar un únic motiu, el que representa un 18,3% de registre de discriminacions amb més d’un motiu. Aquest indicador demostra que cal tenir-lo en compte en el moment de fer el procés d’atenció a la víctima, perquè l’experiència viscuda de la discriminació varia segons la quantitat de motius que la generen, la manera com interseccionen, l’espai on es donen i la forma com s’expressen. D’aquesta manera es milloraria tant l’obtenció de la informació, com les accions de suport i acompanyament a les víctimes.

A qui es discrimina i qui discrimina?

Segons les dades recollides l’any 2022, els homes denuncien en molta més mesura que les dones  les situacions de discriminació que pateixen. Així, el 48,2% de les situacions de discriminació reportades les han patides homes, mentre que les dones són víctimes del 40,1%. Amb relació al 2021, la presència de persones del gènere femení ha augmentat en 10 punts percentuals al registre de casos.

Pel que fa a l’edat, el 75,1% de les persones que han denunciat una situació de discriminació es troben en les franges de 25 a 39 anys (35,7%) i dels 40 als 64 anys (39,4%). Encara menys, la població més jove, dels 15 als 24 anys, representen un 12% i els majors de 65 anys, el 5,2%. Es comprova que encara persisteix més infradenúncia en les persones de més de 65 anys i de fins a 14 anys, tal com es va determinar el 2021. A més, gairebé 1 de cada 10 persones es troben en situació administrativa irregular, són refugiades o han demanat asil.

Respecte als agents discriminadors, les entitats i empreses van estar implicades en el 33% de les situacions, el que suposa un increment de 5 punts en relació amb el 2021. En el cas dels particulars, la seva implicació ha baixat més de 10 punts en relació amb l’any anterior, i se situa en un 32,7% dels casos. Més d’un terç dels casos (34,3%) han estat exercits per l’Administració pública (26%) i els cossos de seguretat (8,3%).

El racisme, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia, principals motius de discriminació

El racisme i la  xenofòbia han estat, per cinquè any consecutiu, el principal motiu de discriminació a Barcelona durant l’any 2022, amb 185 casos. El principal grup responsable d’aquestes discriminacions han estat les entitats privades (58%), alhora que és el motiu que més intersecciona amb altres discriminacions, com salut, aporofòbia, gènere i religió. La presència de discriminació per racisme i xenofòbia tant a l’espai privat (46,5%) com al pú­blic (48,1%) evidencia com està d’arrelat aquest problema en la societat.

Respecte a les situacions d’LGTBI-fòbia es mantenen xifres semblants als anys anteriors, tot i que han disminuït lleugerament. Durant el 2022 s’han registrat un total de 129 situacions: 84 relacionades amb l’orientació sexual i 32 contra persones transsexuals, 9 menys que l’any anterior. Aquestes presenten un grau de violència elevat, ja que un 33% dels casos va comportar agressions verbals i més d’un 30% agressions físiques. Afecta principalment a homes joves i gairebé un 67% de les situacions es produeixen a l’espai públic de la ciutat a mà de particulars (91 casos).

S’incrementa la discriminació per motiu de salut

Una persona pateix discriminació per motiu de salut quan rep un tracte diferent del que reben altres persones per raó del seu estat de salut. Durant l’any 2022 s’han triplicat els casos arribant a 120 situacions, sobretot les relacionades amb salut mental (70) i diagnòstics de VIH (31). Aquest increment és a causa de les millores en el procés de registre de casos i a la incorporació de l’enfocament de drets en salut mental, a més de l’augment de les denúncies en casos de serofòbia.

S’han identificat un nombre més gran de pràctiques coercitives en la praxi sanitària, com ingressos involuntaris, coerció verbal o situacions d’exclusió habitacional. També s’han registrat situacions de denegació de serveis a persones que viuen amb VIH, principalment en contractació d’assegurances i serveis d’odontologia i capil·lars.

La majoria d’aquests casos de discriminació s’han efectuat a l’Administració pública, incrementant-se en relació amb el 2021, de 12 a 59; seguits d’entitats privades (43) i particulars (19). Els llocs on s’ha discriminat més per motius de salut han estat, pel que fa a espais públics: els centres hospitalaris (42) i oficines d’atenció al públic i jutjats (10). Pel que fa a espais privats: oficines d’atenció i serveis (140), i empreses i entitats (13).

El 31% manifesta haver patit discriminació

L’Ajuntament ha impulsat un any més l’Enquesta de relacions veïnals i de convivèn­cia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un total de 3.180 enquestes (de les quals 1.325 a veïns i veïnes de Barcelona). Els resultats revelen que el 31% de la població barcelonina manifesta haver estat discriminada per algun motiu a l’àmbit de la ciutat, mentre un 12,6% ho ha estat a l’entorn del seu barri; i més del 50% ha estat afectada per la discriminació múltiple. Aquests indicadors detallen que el 17,1% del total de persones han estat discriminades pel fet de ser dones, seguit de la llengua (15,1%) i la ideologia (11,1%).

Tot i això, només un 5,6% de les persones van denunciar oficialment les situacions, ja que el 54,5% els hi van donar poca importància al fet discriminatori, fet que evidencia com aquest silenci perpetua la impunitat en les discriminacions.

Discriminacions en l’accés a la justícia

La tasca de l’Oficina per la No Discriminació i de les entitats de la Taula SAVD és oferir mecanismes de garantia a la ciutadania. Accedir a la justícia és un dels principals desafiaments que afronten les víc­times quan inicien una denúncia, per aquest motiu, enguany l’informe s’ocupa de l’accés a la justícia com a tema monogràfic.

El primer gran obstacle que dificulta la mateixa identificació de les vulneracions de drets és l’estigma social, la por a denunciar, la normalització de les vulneracions, la desconfiança i l’exposició pública, que en molts casos fan que es culpabilitzi la víctima de les discriminacions que pateix. El contacte limitat amb la unitat de víctimes, la revictimització o la manca de mediació intercultural, traducció especialitzada i comunicació accessible són altres obstacles que es pateixen. A més, durant el procés judicial, la dificultat principal és accedir a la justícia gratuïta i a l’advocacia d’ofici i fer front a les contradenúncies i a la resolució final.

L’Observatori de les Discriminacions

Durant l’any 2022 l’OND i les entitats de la Taula SAVD han realitzat 1.091 accions de suport i acompanyament a víctimes (367 d’orientació jurídica, 240 d’acció psi­cosocial i 219 de suport socioeducatiu). Es van realitzar un total de 130 denúncies: 83 de penals i 47 d’administratives. Totes les accions de suport i acompanyament permeten a les víctimes no sentir-se soles i descobrir que hi ha un sentit de justícia davant de la situació de discrimina­ció.

La funció de l’Observatori, més enllà de la recollida i l’anàlisi de les dades, també és la d’efectuar recomanacions per al futur. En l’informe d’enguany, l’Observatori assenyala, entre altres mesures, que cal seguir impulsant la mesura de Govern “Per una Barcelona Antiracista” i accions de sensibilització per a evitar la infradenúncia. De la mateixa manera, se assenyala la necessitat de fer seguiment de la llei  per la igual­tat de tracte real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, especialment pel que fa a la potestat sancionadora que pugui assumir l’Ajuntament.

A més, l’Observatori de les Discriminacions també advoca per assegurar la participació de les persones amb discapacitat física i orgànica en la construcció de les polítiques públiques; i per incorporar més mecanismes de justícia restaurativa en les propostes de pla de treball per a la reparació i cura de les víctimes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un cadàver surant a la platja de Gavà

Notícia següent

Un motorista de 34 anys mor en un xoc frontal

Notícies relacionades