Propietaris de pisos rellogats a turistes sense llicència denuncien la seva indefensió

    Critiquen que el consistori els sancioni amb multes d'entre 30.000 i 600.000 euros quan no en tenien constància ni responsabilitat

    Dels 16.000 habitatges que es destinen a ús turístic a Barcelona uns 6.300 ho fan sense llicència, i d’aquests, un 8,4%, són de propietaris que no tenen coneixement que els estan rellogant el pis. Com ha avançat el programa ‘Els Matins’ de TV3, alguns d’aquests propietaris han denunciat la seva indefensió quan el consistori detecta aquests pisos i els multa per considerar-los “responsables solidaris”. Concretament, les sancions van dels 30.000 euros als 600.000, en funció de variables com la reincidència. El Col·legi d’Administradors de Finques consideren l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona una mala praxi perquè sabent que el propietari no és qui lloga el pis l’impliquen perquè faci fora el llogater. Al seu torn, des del consistori barceloní s’aclareix que envien la sanció al propietari perquè és qui consta al registre de la Propietat, però que tant bon punt queda demostrat que no en tenien constància queden exonerats en un termini màxim de dos mesos.
    Agustí Colom, regidor de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, explica que si en primera instància sancionen al propietari és perquè és l’únic nom que tenen associat a l’habitatge, i que quan aquest presenta el contracte de lloguer on es demostra que qui el lloga il·legalment és un tercer l’ajuntament passa a repercutir el llogater i el propietari queda exonerat en un termini màxim de dos mesos.

    Colom reconeix que hi ha molta picaresca al voltant d’aquesta qüestió, i que el consistori estudia cas per cas per evitar, per exemple, que un propietari llogui el mateix pis a diverses persones o que en el contracte de lloguer no s’especifiqui que no es pot rellogar l’habitatge.

    Pels administradors de finques, l’Ajuntament de Barcelona incorre en mala praxi perquè el codi civil especifica clarament el tema de les responsabilitats i saben que el propietari d’un habitatge no és responsable del que faci un tercer. Així, quan en el cas que tot i tenir constància d’aquest fet segueixen “perseguint” el propietari és perquè el volen implicar perquè faci fora el llogater amb l’amenaça d’una sanció tant alta.