Primera edició a Granollers de la Jornades Tècniques d’Economia Verda i Circular

Avatar photo

Estan vinculades a les Fires i festes de l'Ascensió, que enguany presenten un nou model centrat en les energies verdes i renovables

Granollers ha celebrat les primeres Jornades Tècniques d’Economia Verda i Circular, vinculades a les Fires i festes de l’Ascensió, que enguany presenten un nou model centrat en les energies verdes i renovables. Les jornades tècniques per a professionals de la Fira d’Economia Verda i Circular han estat inaugurades pel vicepresident primer de Cambra de Comerç de Barcelona, Antoni Fitó, el president de PIMEC, Antoni Cañete, i l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell.

Aquest nou model de fira centrada en l’Economia Verda i Circular, «converteix Granollers en un pol d’atracció que lidera reflexions sobre els canvis en l’economia, l’empresa i la sostenibilitat, i que dona un espai de participació, anàlisis i propostes en l’àmbit de l’economia verda» ha destacat el president de PIMEC, Antoni Cañete.

Per la seva banda, el vicepresident primer de Cambra de Comerç de Barcelona, Antoni Fitó, ha remarcat «la importància de la relació público-privada per tirar endavant les iniciatives d’economia verda.»

L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha agraït la col·laboració de PIMEC, la Cambra de Comerç de Barcelona, i a tots els consorcis, empreses institucions, ponents, visitants i tècnics que han fet possible aquestes jornades. Barnusell ha refermat «l’aposta per la transició energètica i la importància d’aquestes jornades per pensar globalment i, en conseqüència, actuar localment.»

L’energia és un cost gestionable per les empreses?

La primera sessió tècnica de la jornada ha estat un bloc de conferències sota la qüestió si l’energia és un cost que les empreses puguin gestionar.

Joan Vila; CEO de LC Paper, president de la Comissió d’Energia de Pimec i membre del Patronat de la Fundació EuroPACE, ha exposat el cas particular de la gestió energètica de la paperera LC Paper de la Garrotxa.

Elisabet Bach; Consultora económico-financera, presidenta de Pimec Autònoms i vocal de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha procedit la sessió amb una presentació sobre la gestió del cost energètic en el cas dels autònoms.

• Esther Izquierdo; presidenta Cluster de l’Energia Eficient de Catalunya i directora del Departament de Consultoria Energètica i Sostenibilitat d’ARCBCN. Ha parlat, en el seu torn, de l’eficiència energètica com optimització del consum energètic

• I Oriol Xalabarder; conseller delegat d’Electra Caldense Holding i president d’ASEME, ha finalitzat el bloc de conferències amb una mostra de solucions pràctiques d’estalvi energètic.

La sessió ha finalitzat amb una taula rodona dels temes tractats i l’obertura d’un debat amb els assistents.

GRID Granollers presenta la competició GR-IDEES de models de negoci circulars

De 12.30 a 13.30 h ha estat el torn de la segona sessió de la jornada, la presentació de la competició GR-IDEES. Una proposta promoguda per GRID Granollers amb l’objectiu de connectar 4 materials (moqueta firal, bobines de cartó, porexpan i làmines de cautxú) que seran el punt de partida d’un procés que s’allargarà fins al novembre, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, moment en què es coneixerà el projecte guanyador. Es tracta de connectar els materials amb la creativitat i l’emprenedoria de la comarca, per tal de crear nous negocis que siguin viables tècnicament i econòmicament.

La sessió també ha comptat amb l’exposició del cas pràctic de la Judit Molina i l’Aina Segarra, estudiants del grau de disseny a l’ESDAP, sobre una proposta d’upcyclingd’un dels recursos del GRIDGranollers a través de la transformació i el redisseny. Un projecte que ha servit per exemplificar i inspirar.

La tercera sessió ha estat una conferència, a càrrec de Maite Ardèvol d’ACCIÓ, sobre els diferents ajuts i subvencions que les empreses poden optar, tant a l’àmbit local com nacional o europeu, per tal d’implementar mesures vinculades a l’economia circular. També s’han presentat les subvencions que estan previstes de convocar-se en els propers mesos.

Premis Catalunya d’Ecodisseny

La presentació dels Premis Catalunya d’Ecodisseny 2021, ha encapçalat la quarta sessió. Mireia Padròs Tremoleda, tècnica del departament de prevenció de residus a l’Agència de Residus de Catalunya ha presentat els 3 projectes guanyadors d’aquesta edició. Productes dissenyats, fabricats i executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida. Aquests projectes es podran veure a la Fira de l’Economia Verda i Circular, localitzada al recinte firal de Granollers, dels dies 27 al 29 de maig.

La jornada ha finalitzat amb una sessió destinada a dialogar sobre experiències industrials i propostes de recerca entorn de la indústria del plàstic i el cautxú.

La sessió ha obert amb la presentació de Residurecurs, la Borsa de Subproductes de Catalunya. I seguidament s’han presentat les iniciatives industrials de Plaseper, Plasticos Raer, CGM- Fragmentalo, KNAUF Industries, Lektulos, Plastiks.io, Signus valoriza i Secondset.

Al seu torn, les empreses Eurecat, Aimplas i CSIC-IDAEA han compartit el coneixement d’idees dels projectes en els quals treballen. I finalment, la sessió ha acabat amb un debat dels reptes normatius per al sector del plàstic, a càrrec de l’empresa Terraqui.

Les jornades d’Economia Verda i Circular han servit per reflexionar i compartir experiències. Un punt de trobada per experts, professionals i agents públics i privats. Ara és el torn de la Fira d’Economia Verda i Circular al parc Firal de Granollers, de divendres 26 a diumenge 29 de maig.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Publicats els requisits del premi Pirene de Periodisme 2022 a Andorra

Notícia següent

Troben el cadàver d’una dona penjada i embolicada amb plàstics a Terrassa

Notícies relacionades