Francesc Juzgado: “Tenim la nostra atenció i objectius centrats en les persones”

temps lectura-Temps de lectura: 6 minuts

Parets del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental, és una població endreçada creuada pel riu Tenes. La població està distribuïda en 7 barris i té un gran atractiu industrial per la seva localització, a escassos 7 quilòmetres de la capital comarcal. A banda, és un centre cultural important i compta amb un teixit social i associatiu molt interessant.

Francesc Juzgado ha sigut l’alcalde de Parets durant la meitat d’aquest mandat que ja s’acaba. I com que es presenta a la reelecció, explica quina és la seva visió pel Parets del futur més immediat en aquesta entrevista en exclusiva per a La Ciutat.

 

De forma resumida, com ha sigut aquest mandat municipal?
Doncs estrany però força positiu. Per a mi ha sigut un d’una mica més de dos anys i per tant, no ha sigut complet. Sí que vam guanyar les eleccions, però les forces polítiques de Parets es van posar d’acord per apartar-nos del govern, al qual hem tornat al 2021. Estem parlant d’un mandat de dos anys. Tot i així ha sigut molt positiu perquè estem arribant al compliment del 90% del nostre pla de mandat municipal. Això vol dir que  ens hem hagut d’esforçar i treballar molt per tirar endavant els projectes que normalment es preveuen per quatre anys.

 

Parlem d’alguns d’aquests projectes, alguns dels quals ja són una realitat.
El nostre gran projecte i objectiu és donar prioritat a les persones. Més enllà dels equipaments i els serveis públics, un dels nostres grans objectius és el nivell d’atur que té Parets. A l’Ajuntament no tenim una maquineta de fer llocs de treball, però sí que hem posat mitjans i fem unes polítiques que han aconseguit que Parets sigui el municipi  amb el percentatge d’aturats més baix de la comarca, i estiguem molt  a prop de l’atur estructural. Estem per sota del 8%, quan l’estructural està entre el 5 i el 6%. Aconseguim aquests bons resultats amb polítiques d’inserció laboral i amb bonificacions a les empreses que contracten persones aturades del nostre servei d’ocupació local.

Com a altres projectes tenim la construcció de la sala de vetlles del cementiri, que calia dignificar i hem construït dues sales noves. També el parc fluvial del Tenes o la piscina descoberta municipal, en la que aquesta setmana farem jornada de portes obertes. No són grans projectes per la seva envergadura i el seu cost, sinó perquè són projectes dels que la ciutadania de Parets en gaudirà molt. En aquesta mateixa línia també, la rehabilitació del casal de gent gran de Canons, entre altres.

 

Quins són els principals eixos del programa electoral que presenta el PSC de Parets?
Hem enfocat una campanya en positiu, explicant molt bé tot el que hem fet i el que volem fer, donant especial relleu a les propostes noves. Som humans i els partits, al capdavall, estan formats per persones que ens podem equivocar, i també està bé fer aquest exercici de sinceritat. Per exemple, un dels treballs que no hem pogut realitzar és el tercer pavelló multisectorial, que ha de servir pels clubs esportius però també per les entitats socials i culturals, perquè tinguin sales en les quals reunir-se i assajar. Aquest està incorporat en el nou programa i el tirarem endavant si el veïnat de Parets ens torna a fer confiança.

Fugim de la confrontació amb altres forces polítiques, perquè moltes vegades no és constructiva i no porta enlloc. Nosaltres ens dediquem a explicar, explicar i explicar els nostres punts i la visió que tenim per Parets, mantenint els nostres eixos de programa. A mi personalment, en una confrontació, no m’hi trobaran.

 

Quan parles d’una atenció centrada en les persones, l’expressió és molt àmplia perquè inclou molts aspectes de la ciutadania. De quina atenció en concret parlem?
Estem parlant de la sensibilitat envers diversos col·lectius com les dones, els infants, les persones grans i també, com no? Tenim sensibilitat envers els animals, entesos com a part de les famílies que en tenen.

El PSC ens definim com un partit feminista en lluita continua per a la igualtat. En aquest sentit proposem constituir un consell de dones, però en el qual també s’hi incloguin els homes que creiem en aquest feminisme, perquè és la millor manera de fer avançar aquesta lluita social. Per tant, aquest consell de dones pensem que serà una eina molt útil, però pensat com a consell d’homes igualitaris, que amb això es pugui fer una tasca i avançar encara més per aquest camí que es va caminant però que encara hi ha feina per fer.

Per a la gent gran volem continuar amb tota una sèrie de sortides culturals que des de l’ajuntament pensem que se’ls ha de donar aquesta oportunitat. De vegades les sortides són d’un dia, de vegades de més dies, pensades per les persones grans que potser no es podrien costejar un viatge o una sortida, perquè no perdin també aquesta possibilitat.

L’altre sector social molt important, el jovent. Parets és una població de 19.000 habitants i sovint és difícil donar un enfoc pensant en l’oci del jovent, perquè principalment és privat. Per tant, nosaltres hem potenciat i encara ho volem fer més, la festa major d’estiu i per tant, habilitarem un espai en el nostre polígon industrial perquè es puguin celebrar els concerts dels joves sense molestar el veïnat i en un espai idoni per a celebrar concerts i actuacions.

 

Has comentat el tema animalista. No acostuma a tractar-se gaire aquest tema i en canvi, també és important per moltíssimes persones que estimen i tenen animals a casa.
Sí, a Parets hem potenciat la nostra protectora d’animals amb recolzament econòmic, però som dels primers que hem creat una regidoria dedicada a vetllar pel benestar animal. Ara volem fer un pas més. A Parets hi ha moltes famílies que tenen un animal de companyia a casa, i aquí m’hi incloc, que sentim l’animal com un membre més de la família. Per tant, vam ser pioners en la inclusió de la mostra d’ADN sanguínia al registre d’animals. Això és bo per a ells i també per a les persones, per controlar els excrements que de vegades es deixen al carrer. Però a la vegada, també serveix per conèixer la patologia dels animals, diversos aspectes de  la seva salut per tenir-ne una millor cura, és a dir, entenem que té diversos beneficis. Ara el següent pas en aquest sentit volem crear una zona d’aigües, principalment pels gossos, perquè es puguin refrescar i estiguin bé al carrer. A banda, com que creiem que l’animal és part de la família, quan es mora és un tràngol, de manera que la família que ha perdut el seu gat o el seu gos, pateix un daltabaix emocional. En aquest aspecte volem crear un espai de cementiri per animals de companyia, un espai on dipositar les cendres o el cos de l’animal i que sigui també un espai de record.

Salvant animals i persones, aquest mandat també hem habilitat al nostre cementiri un espai per a les criatures nonades, perquè les famílies puguin dipositar-hi una estrella, un record, i tenir un record.

Espero tenir la confiança dels meus ciutadans per poder donar forma a tots aquests projectes, tant els que estan a mig fer i que saltaran de mandat, com els nous que proposem en el nostre programa electoral com a futur pla de mandat municipal.

 

Com es porta a Parets el tema places, carrers, jardins, neteja?
Tenim un pla de reasfaltament, d’arranjament de voreres i de plantació d’arbrat, que això també és un problema, perquè tenim prop de 7000 arbre a la via pública i cal tenir-los també en compte. Sense arbres no estaríem aquí, però a més, quan arriba l’estiu i amb el canvi climàtic, encara som més conscients que sense arbres no hi ha ombra i per tant, estar al carrer es fa molt més difícil. Llavors, els hem de cuidar. Anem en aquestes línies.

 

Quina és la percepció que tens sobre les inquietuds dels veïns i veïnes de Parets, ara que estàs en campanya electoral?
Jo no he sigut mai un alcalde d’aquests que surt al carrer per parlar amb la gent aprofitant les eleccions. Jo sempre procuro estar en contacte amb el meu veïnat i saber què pensen, què senten i què necessiten i que des de l’Ajuntament els puguem ajudar. La política entenc que ha de ser vocacional i per tant, tinc el càrrec però estic en contacte permanent amb la gent, perquè vaig a comprar, vaig a fer un cafè, passejo pels carrers… Per tant, és fàcil aturar-me pel carrer “alcalde, ara potser no toca, però passa això o allò” i llavors m’ho expliquen. M’encanta anar al mercat i per desplaçar-me 500 metres potser trigo mitja hora, perquè sempre hi ha persones que em paren i m’expliquen.

 

Quin missatge vols donar a la teva ciutadania?
Si els agrada el poble que tenim, si estan d’acord en la línia que hem seguit i que hem vingut demostrat elecció rere elecció, si volen que continuem amb aquesta línia de model de poble, que em votin. Però sobretot si volen un govern amb un alcalde i un equip seriós, que donen estabilitat al municipi, som la millor opció amb diferència. En aquest moment la sensació és bona, però sóc caut en aquest aspecte.

Jo sóc de Parets de tota la vida, visc a Parets, cosa que no poden dir tots els candidats que es presenten a l’alcaldia, batego Parets i tinc vocació per la política local. M’agradaria molt que la ciutadania ens renovi la confiança que ens tenen.