En els últims anys, el canvi climàtic, amb l’increment de les temperatures i la falta de pluges, ha afavorit que creixin plagues urbanes, com les paneroles, a bona part de les ciutats del Sud d’Europa. Davant d’això, l’Ajuntament de Sabadell ha redoblat esforços i actua, tant de manera sistemàtica i preventiva com també quan rep un avís ciutadà. Entre l’1 de gener i el 25 d’agost d’aquest any s’han portat a terme un total de 1.453 actuacions.
D’altra banda, ara s’està realitzant una prova pilot per conèixer l’estat del clavegueram als barris de Gràcia i Can Feu, dues de les zones on s’havia detectat més presència d’aquests insectes. La diagnosi s’està fent en 824 pous de registre (707 a Gràcia i 117 a Can Feu) i permetrà fer un monitoratge en un territori que abasta més de 3,4 km². Amb l’estudi s’obriran les tapes de pous i es documentarà en un mapa els punts on s’ha trobat activitat per conèixer l’extensió i distribució de la plaga i poder elaborar un pla sistemàtic i preventiu.
Tal com ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, “amb el canvi climàtic, la presència de paneroles ha agafat més dimensió a les ciutats mediterrànies. Per això, hem creat una regidoria de gestió de plagues per reforçar les actuacions”, i ha recordat que “quan es detecten aquestes plagues, cal contactar amb l’Ajuntament perquè puguem actuar. L’Ajuntament actua a l’espai públic; dins les cases ho ha de fer el particular i el millor és que actuem de manera coordinada per ser més eficients”.
També ha explicat que “farem un estudi pilot a Gràcia i Can Feu per dimensionar bé la situació i poder anar ajustant les actuacions”.
La regidora de Salut i Gestió de Plagues, Sílvia Garcia, ha comentat que l’increment de plagues “no passa només a Sabadell sinó a totes les ciutats. Som conscients que tenim un repte i per això hem d’anar més enllà. Per això, fem aquest estudi pilot on obrirem les tapes del clavegueram i veurem si hi ha activitat o no per documentar-ho en un mapa, fer una diagnosi real i actuar. És un estudi pilot que després es podria extrapolar a tota la ciutat”.
Prevenció
L’empresa adjudicatària del servei de vigilància de plagues realitza un control preventiu al clavegueram de la ciutat i altres espais com escoles amb servei de menjador i mercats municipals. Controls amb periodicitat trimestral en general o bé mensual en els casos d’alta incidència. Com a exemple, a la primavera d’aquest any les actuacions preventives s’han fet en dues tongades, abastant la totalitat de la xarxa de clavegueram. La vigilància i control es fa sempre d’acord amb criteris mediambientals, d’efectivitat i de proporcionalitat.
Avisos ciutadans
Si es detecta la presència d’insectes o altres plagues urbanes als espais públics, es pot informar a l’Ajuntament en línia a través del web municipal. També es pot fer presencialment al Servei d’Atenció Ciutadana més proper (no cal demanar cita), presentant el DNI. Val a dir que es facilita la gestió si a l’avís es poden afegir fotografies, vídeos i la localització exacta de la plaga. Un cop l’Ajuntament notifica l’avís a l’empresa encarregada del servei, aquesta es desplaça a l’espai denunciat en un termini de 24 a 48 hores per verificar la presència de la plaga, valorar la situació i actuar.
L’any passat es van gestionar 1.180 avisos ciutadans, un increment del 21,3% en relació amb el 2021 (928 denúncies).
Recomanacions
L’Ajuntament actua als espais públics. Si el problema s’ubica en edificis o solars privats, és el propietari qui ha de fer l’actuació. Si la problemàtica s’estén per zona pública i privada, és important que l’acció de la propietat i l’Ajuntament es faci de manera coordinada perquè sigui tan efectiva com sigui possible.
Així mateix, es recorden alguns consells per evitar la proliferació d’insectes i altres plagues com, per exemple, evitar deixar aliments a l’abast (guardar-los en pots hermètics, no deixar restes de menjar, especialment durant la nit), tapar bé les escombraries i mantenir un bon nivell general de neteja. També és important fer un bon manteniment de les canonades dels habitatges i edificis i de les connexions amb el clavegueram i segellar escletxes i esquerdes de portes, finestres, etc. per evitar que aquests animals puguin instal·lar-s’hi o refugiar-s’hi.