El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un decret que modificarà el sistema de registres de l'administració de Justícia (Siraj) i permetrà que les policies locals de grans ciutats com Barcelona puguin accedir a les bases de dades on consten les mesures cautelars i les penes que pesen sobre els arrestats.
Segons ha detallat el Ministeri de Presidència en un comunicat, el Siraj és un arxiu d'àmbit estatal que recull informació sobre els detinguts. Amb la reforma, els agents tindran més eines per combatre la multireincidència i per derivar els detinguts als jutjats, agilitzant així els processaments i les condemnes en cas que siguin necessàries.
La mesura, prevista dins el pla de xoc contra la reiteració delictiva de Barcelona, resol la manca d'informació que tenien fins ara les policies locals. De fet, tot i que aquests cossos són els responsables de la majoria de les detencions per furt, els seus agents no tenien accés a un sistema que permet saber si la persona detinguda tenia antecedents pel mateix delicte ni la quantitat sostreta anteriorment.
Segons el govern espanyol, aquesta mesura tindrà un “efecte dissuasiu sobre els delinqüents habituals”, que veuran que l'aplicació de penes de presó per multireincidència és “molt més ràpida que fins ara”. “La reforma no només permetrà accelerar la tramitació dels casos, sinó que contribuirà a reduir la sensació d'inseguretat al comerç, al transport públic i a les zones turístiques”, defensen.
A més d'obrir l'accés de les dades als cossos policials de grans ciutats, el decret també adapta el Siraj al sistema europeu d'intercanvi automàticde condemnes (Ecris), ampliant-ne l'abast a ciutadans de països tercers i apàtrides, cosa que, segons l'executiu, millora el control i seguiment dels antecedents penals a escala internacional. També incorpora novetats per optimitzar la gestió de les sol·licituds de cancel·lació d'antecedents penals.
El pla de xoc contra la multireincidència a Barcelona, presentat el desembre de 2024, que incloïa altres mesures ja complertes, com la creació de nous jutjats a la ciutat per agilitzar els judicis ràpids i reduir els terminis judicials. “El govern reafirma així el seu compromís amb la seguretat ciutadana i l'eficiència del sistema judicial, en estreta col·laboració amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, per oferir solucions integrals i millorar la convivència a la capital catalana”, ha ressaltat el Ministeri de Presidència.