Montserrat Febrero: “Amb la recollida porta a porta esperem superar el 80% de reciclatge de residus”

  -Hem esgotat ja la meitat del mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos anys al capdavant de l’Ajuntament de Corbera de Llobregat?

  Han estat 2 anys molt complicats i intensos, no només per la situació provocada per la pandèmia, sinó també per totes aquelles decisions que s’han derivat d’aquesta crisi. Dos anys en què ningú podia preveure que ens trobaríem amb la situació que hem viscut: primer amb el temporal Glòria i poc després la pandèmia del coronavirus. Això ens ha portat a centrar l’atenció de manera prioritària en ajudar a les persones que necessitaven assistència, a atendre les famílies que requerien els serveis socials de l’Ajuntament.

  -La pandèmia ha portat associada una crisi econòmica. Quina és la salut econòmica de l’Ajuntament i la dels vilatans i vilatanes de Corbera?

  La pandèmia ha estat un cop dur en la nostra societat, ha comportat una situació de crisi important, però Corbera de Llobregat és un municipi amb empenta, amb persones amb iniciativa i això ajuda a tirar endavant. Tothom ha patit en major o menor mesura els efectes de la crisi provocada per la Covid-19 i ens ressentirem durant molt de temps. Tot i així, estic plenament convençuda que entre tots revertirem aquesta situació.

  -Quines accions s’han plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

  Els governs estem per a servir al nostre conciutadà que és, a la fi, qui democràticament ens ha escollit, és qui ens reclama que l’escoltem i que posem totes les eines al nostre abast per aconseguir avançar i millorar en la gestió del nostre dia a dia, analitzant fortaleses i debilitats i assolint fites a tots nivells. Hem treballat amb la perspectiva d’implementar una economia per a la vida, per proveir els ciutadans de salut, cures, aliments, educació, protecció social, habitatge i cultura.

  -Quins són els projectes de ciutat prioritaris per a la segona part del mandat?

  És important mirar cap al futur i veure els reptes que tenim per endavant, continuant amb el disseny del model de municipi, segur, sostenible, inclusiu, amb les persones al capdavant.

  -Han decidit fer un sistema de recollida de residus Porta a Porta, que començarà l’any que ve. Què esperen aconseguir amb aquest canvi?

  Els objectius mediambientals són un tema que, amb molta valentia, aquest consistori afronta i encapçala. Desplegar infraestructures d’energia renovable com el PaP al nostre municipi emfatitza en la necessitat d’una recuperació verda i en l’eficiència energètica.

  Han fet alguna previsió de la millora que pot suposar a nivell de reciclatge?

  Fins ara, les responsabilitats sobre la gestió de residus estan definides amb un model lineal pensant que el forat on s’han de ficar tots els residus era tan gran que mai s’acabaria. Parlem d’un model basat en el fet que, per una banda, l’individu consumeix i llença i, per l’altra, les administracions recullen i intenten reciclar i reutilitzar; un model on les administracions s’han fet un fart de fer campanyes informatives, publicitàries, etc… i que s’ha esgotat sense aconseguir arribar ni tan sols a poder reciclar i reutilitzar el 50% dels residus que generem. En el nostre cas, a Corbera de Llobregat estem actualment en el 40 i escaig % de reciclatge. Esperem doblar aquestes dades per a millorar la gestió integral de les escombraries.

   -Sembla que, amb la pandèmia, el turisme de proximitat que busca espais naturals és el que està funcionant millor. Com ha funcionat la campanya turística d’estiu a Corbera?

  L’hem encarat amb cert optimisme perquè hi ha senyals d’esperança i de recuperació. Tot indica que ha estat millor que l’any passat però hem de ser prudents. Alhora, com a principal objectiu, també hem impulsat i fet partícip el comerç en l’activitat social i cultural del nostre municipi  per generar dinamització econòmica i cohesió social, posant en valor, sense oblidar-los, als mercats de venda no sedentària perquè també són agents dinamitzadors de les economies locals.