La Protecció Civil a Catalunya integra diversos plans especials i territorials que contenen la previsió d’emergències i la protecció dels riscos a què estan sotmesos els territoris. Molins de Rei és una població de més de 20.000 habitants i, segons aquest marc legal, està obligat a elaborar el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM). Aquesta tarda, el Govern ha presentat la proposta de revisió del document que anirà a votació al Ple Municipal del mes de gener.
El DUPROCIM de Molins de Rei es desglossa en dos àmbits:
- Riscos territorials:
– Risc en el transports de viatgers per ferrocarril.
– Risc químic en els conductes de matèries perilloses.
– Emergències per onada de calor i onada de fred.
– Emergències per concentració de persones. - Riscos especials:
– Risc per incendis forestals.
– Risc per inundacions.
– Risc per nevades.
– Risc sísmic.
– Risc per transport de mercaderies perilloses.
– Risc per radiològic.
– Risc per pandèmies.
– Risc per ventades
Els treballs de revisió del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) anterior, que datava de l’any 2017, s’han dut a terme per part de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona. Cal destacar que, l’abast temporal del Pla és de 4 anys, des de l’homologació del document, i s’hauran de dur a terme revisions cada vegada que hi hagi modificacions d’importància.
El regidor de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, Miguel Zaragoza, ha recordat que és un document aprovat l’any 2017 i ha destacat que “és important tenir el Pla actualitzat”, ja que efectua una anàlisi dels riscos que es poden patir, detallant la seva probabilitat, severitat i afectacions, així com les mesures a prendre en cada episodi d’activació. En la seva intervenció també s’ha dirigit al sergent present, Juan Antonio López, i ha volgut agrair la tasca al cos de la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, l’alcalde, Xavi Paz, ha recordat alguns episodis d’emergència que s’han viscut al municipi i ha assegurat que vol “transmetre serenor, confiant en els cossos d’emergència que hi ha a la vila, així com els tècnics de la casa, i els que ajuden en aquestes situacions d’emergència”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha volgut posar sobre la taula “la importància de tenir clar quins riscos ens podem trobar i com els hem d’afrontar”.