Dimecres, 11 de desembre de 2024
És notícia

Milloren l’eficiència energètica i implanten energies renovables al Palau d’Esports de Granollers

Avatar photo

La inversió total ha estat de més de mig milió d’euros

L’Ajuntament de Granollers continua amb el compromís amb el foment de la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica. Aquest és un dels reptes principals de Granollers per al 2030 que es planteja el Pla Estratègic. Justament amb aquest compromís, en els darrers anys, Granollers ha instal·lat plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric en diversos equipaments i s’han construït dues xarxes de calor alimentades amb biomassa, font d’energia d’origen vegetal, que escalfen una dotzena d’equipaments municipals. L’objectiu és reduir la dependència energètica dels combustibles fòssils i substituir-los progressivament per energies renovables, fonts inesgotables i no contaminants, com l’energia solar o la biomassa.

Unes de les darreres actuacions que s’han fet han estat la millora de l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables al Palau d’Esports. Les actuacions s’han presentat aquest dilluns al matí en roda de premsa, han suposat una inversió total de més de mig milió d’euros i ha estat cofinançada pel Consejo Nacional de Deportes amb motiu de la celebració del Mundial d’Handbol Femení 2021.

D’aquesta manera, al Palau s’han instal·lat plaques fotovoltaiques que donen cobertura a les necessitats d’autoconsum de l’equipament. També s’hi han instal·lat 7 mòduls de bateries de liti per emmagatzemar part de l’energia generada per les plaques. S’ha millorat l’eficiència energètica de l’enllumenat de la pista principal, la pista annexa i l’exterior apostant per noves lluminàries i focus LED. També s’ha millorat l’eficiència energètica de les calderes del Palau i s’ha adequat les portes metàl·liques del vestíbul del Palau per reduir les pèrdues tèrmiques.

El conjunt de les millores implantades permeten estalviar un 76% respecte als consums d’electricitat, un 20% respecte als consums de gas natural del Palau, i estalviar l’emissió de 55 tnCO2eq/any.

El regidor de Medi Ambient, Albert Camps, ha recordat el compromís municipal amb la transició energètica i ha destacat que aquest compromís també s’ha de fer des del sector empresa, serveis i residencial. De fet, ha explicat que als 7 polígons industrials de la ciutat es genera 2,7 MW d’energia i que les plaques fotovoltaiques de la coberta de l’aparcament de l’Hospital de Granollers, que generen 1,1 MW, suposen la segona instal·lació d’aquestes característiques més important de Catalunya.

Camps ha afirmat que «cal implicar el sector residencial estimulant les comunitats energètiques» i que «el canvi, la transició energètica, ha de tenir el món local com a protagonista». L’alcalde Josep Mayoral ha afegit que «l’ajuntament ha de ser el motor d’aquest canvi cap a l’eficiència energètica i econòmica però amb una visió integral de ciutat». Cal avançar cap a l’autoconsum i treballar per «fer possible l’energia que volem i necessitem, verda i renovable».

Una inversió d’1,6 M€

Les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament de Granollers per autoconsumir energies renovables i millorar l’eficiència energètica dels edificis suposen una inversió global de 1,6 M€, estan generant 1,67 MWh/any renovables i han estalviat l’emissió de 417 TnCO2eq/any.

Entre les actuacions ja executades i que actualment estan en funcionament destaquen les plaques fotovoltaiques instal·lades al Centre Vallès, Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses, l’Escola Municipal del Treball, la Unitat Operativa de Serveis i Espais Verds i el Palau d’Esports. També les dues xarxes de calor de biomassa que escalfen 12 equipaments: la Impremta Municipal, el Taller d’Artistes i el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca, de Roca Umbert; l’Escola Ferrer i Guàrdia, les pistes municipals d’atletisme, el Pavelló municipal El Parquet, el Pavelló municipal El Tub, l’Institut Carles Vallbona, l’Escola Municipal del Treball, l’Institut Antoni Cumella, l’Escola Municipal Salvador Llobet, l’Escola Salvador Espriu i el Cinema Edison. Entre totes dues xarxes sumen més de 3 kilòmetres de subministrament de calor renovable i suposen una reducció anual de 330,18 TnCO2eq respecte les emissions associades al funcionament dels anteriors sistemes de producció tèrmica. Això equival a estalviar les emissions de les calderes de gas natural per escalfar aigua calenta d’aproximadament un miler d’habitatges, i un estalvi anual de 40.353 euros en subministrament de gas i manteniment dels sistemes de calefacció.

Pel que fa a les actuacions futures es preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’escola municipal Salvador Llobet, a la pista poliesportiva exterior de Can Bassa i a la Biblioteca Roca Umbert. També es millorarà l’aïllament tèrmic, l’enllumenat i el sistema de climatització de l’Escola Municipal del Treball i del Centre Vallès, amb la voluntat que aquests equipaments avancin cap a esdevenir edificis de consum energètic zero.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Localitzats sis habitatges amb plantacions de marihuana i diners en efectiu a Maçanet de la Selva

Notícia següent

Mont-roig del Camp feminitzarà el nomenclàtor dels carrers del municipi

Notícies relacionades