La pastisseria Canal, dirigida pel mestre pastisser Toni Vera, ha tornat a imposar-se al Concurs al Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat, aconseguint el guardó per quarta vegada després de les victòries del 2016, 2019 i 2022. L’establiment barceloní s’ha convertit així en un referent indiscutible dins el panorama de la pastisseria artesana espanyola.
El certamen, organitzat pel Gremi de Pastissers de Barcelona, ha celebrat aquest matí la seva 18a edició a l’Escola de Pastisseria del gremi, on prop de seixanta forns i pastisseries de deu províncies diferents han presentat les seves creacions. El nivell, segons els organitzadors, ha estat “més alt que mai”.
Vera, en rebre el premi, ha destacat que ha concorregut amb “el croissant de sempre”, elaborat amb productes de màxima qualitat. “La clau és respectar la tradició i cuidar cada detall”, ha explicat el pastisser, que ja forma part de la història del concurs.
El jurat, presidit per Miguel Moreno (Pan y Cacao, Madrid) i format per figures destacades com Andreu Sayó (Brunells, guanyador de 2024), Jon García (Jon Cake), Carles Carreras (Pastisseria Núria) i Miquel Zaguirre, ha comptat enguany també amb tres xefs de renom internacional: Oriol Castro (Disfrutar), Artur Martínez (Aürt) i Jordi Vilà (Alkimia). Els criteris de valoració han inclòs el sabor (40 punts), l’alveolat (15), el fullat (15), el color (10), el format (10) i l’acabat (10).
La deliberació ha estat especialment ajustada, amb un debat que s’ha allargat més del previst davant l’alt nivell dels participants. Finalment, el croissant de Canal s’ha imposat per la seva combinació perfecta de textura, gust i equilibri.
L’edició d’enguany coincideix amb la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement que, segons el Gremi de Pastissers, reflecteix l’excel·lència i el dinamisme del sector artesà català. Amb aquesta nova victòria, Barcelona consolida el seu lideratge com a capital del croissant: onze de les divuit edicions del concurs han quedat a la ciutat, amb noms tan emblemàtics com Sant Croi, Hofmann, Brunells, Oriol Balaguer i el mateix Canal.
Barcelona, un cop més, confirma que sap convertir la mantega, la farina i el temps en pura art culinària.