Dijous, 17 d'abril de 2025
És notícia

Més turismes ECO que amb l’etiqueta B per primer cop a BCN

Avatar photo

Avui l’Ajuntament de Barcelona ha presentat les dades sobre l’evolució de les etiquetes ambientals dels turismes que circulen a la ciutat. Per primer cop, els vehicles amb el distintiu ECO superen els vehicles amb etiqueta B (groga). Es tracta d’un 24,7% front un 18,1% – al 2017 eren aproximadament el 40% del total – . D’altra banda, els vehicles 100% elèctrics suposen el 4% mentre que els que tenen el distintiu verd es mantenen en un 52%. Només el 1,2 % del total circula sense etiqueta. 

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha valorat de forma molt positiva aquestes dades ja que el parc circulant de la ciutat s’està transformant a poc a poc. “Per primera vegada, la tendència ens assenyala que aquest 2023 no superarem els llindars europeus en cap estació”, ha expressat la tinenta, que ha remarcat la intenció de l’Ajuntament de continuar treballant sobre aquest àmbit.

Un altre dels factors a destacar pel que fa a la transformació dels vehicles que circulen a la ciutat és la seva antiguitat. Tal com ha explicat Bonet, l’envelliment també està millorant en el conjunt dels vehicles censats a la ciutat. Les dades facilitades per la DGT demostren que mentre el parc censat al conjunt de l’Estat espanyol ha augmentat 1,9 anys, a Barcelona només ha passat dels 10,5 anys el 2016 fins als 11,2 al 2022. 

La normativa europea, més exigent

Els límits normatius actuals de la Unió Europea marquen en 40 µg/mels nivells de NO₂ a totes les estacions de la ciutat de mitjana anual. Laia Bonet ha destacat l’exigència de la normativa europea i ha esmentat que encara cal treballar més sobre aquest aspecte. “Hem d’abordar de forma coordinada amb la resta de les administracions tots els reptes que vindran”, ha expressat la Bonet.

Malgrat les dades favorables, l’Ajuntament de Barcelona ja treballa en l’evolució de tot el marc normatiu per compassar les mesures municipals amb les pròximes modificacions de la normativa europea que els països hauran  de determinar de cara al 2023. Es farà de manera coordinada amb la Generalitat de Catalunya, com amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta de municipis.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mollet torna a licitar la renovació del camp de futbol del Joan Bocanegra

Notícia següent

Els Comuns demanen iniciar els tràmits per la platja per a gossos a Tarragona

Notícies relacionades