La jornada electoral arrenca a Mataró entre paperetes i gel hidroalcohòlic

Tant els membres de mesa com els primers votants han assumit des del primer moment les noves normes de seguretat

Una monja votant al col·legi electoral del Museu de Mataró Can Marfà. ACN

La jornada electoral ha arrencat a Mataró amb tota la normalitat que permet la incorporació de les noves normes sanitàries per prevenir contagis. La ciutat ha habilitat el museu de Can Marfà per primer cop com a col·legi electoral, on la constitució de meses s’ha pogut fer sense inconvenients, i només s’ha registrat la baixa d’un vocal que no s’ha presentat a les 8.00 h.

Els membres designats han rebut les instruccions relatives al procediment de vot, així com les vinculades a la seguretat. Els votants mes matiners també portaven assumit de casa el procediment que calia seguir, des de la presa de temperatura a l’accés fins a la sortida per una porta diferent, passant per la comprovació d’identitat i el dipòsit del vot a l’urna.

El patí d’accés a l’antiga fàbrica tèxtil ha estat el punt de trobada dels membres elegits per ocupar càrrecs a les meses, i on s’ha fet un primer recompte dels presents. “Només hem tingut una persona que no s’ha presentat”, destaca Raül Brito, representant de l’administració al col·legi electoral, una dada que no difereix d’altres cites electorals, assegura.

Un cop s’ha fet el recompte dels presents, els designats per ocupar meses han accedit al recinte, no sense abans prendre’s la temperatura i subministrar-se gel hidroalcohòlic. La resta s’han mantingut a fora fins l’obertura del col·legi electoral al públic, per si calia un reforç en aquest o un altre punt de votació de la ciutat.

A dins, els escollits han rebut les instruccions de manera àgil, tant aquelles referent al procés de votacions com al relacionat amb la seguretat tant personal com dels companys i els votants. “Ens han subministrat tot tipus de material, com dues mascaretes FFP2, l’EPI, una pantalla i gel hidroalcohòlic”, explica Sònia Martín, vocal en una de les meses.

Precisament, el vestit d’autoprotecció és un dels elements més voluminosos a simple vista, si bé no tenen obligació de dur-lo tot el dia. “L’hem de dur a partir de les 19.00 h, però també ens el podríem posar abans si ho volem”, detalla Anna Casanovas, presidenta de mesa.

Vot ràpid i segur

Al punt de les 9.00 h han començat a accedir els primers votants, que esperaven a l’exterior sota el paraigua per la fina pluja que queia a l’inici de la jornada electoral i respectant les distàncies de seguretat a la fila. La primera en votar ha estat Núria Font, veïna de l’edifici que és just a tocar, i que ha volgut anar per feina.

“No he hagut de fer cua, la diferència d’una altra jornada electoral és la temperatura i l’hidrogel”, detalla. En aquest sentit, confia en què les mesures funcionaran.

Hortènsia Bleda li anava just al darrera. “S’ha mantingut la distància, amb gel hidroalcohòlic, i a dintre hi havia poca gent”, celebra just a la sortida del recinte, una porta diferent a la d’accés per evitar trobades cara a cara amb altres votants.

Generalment, els votants troben que s’estan respectant les mesures, tant pel que fa als organitzadors com els participants de la jornada. “Molt prudent i ben fet, amb una separació ben feta”, destaca Pere Coll, un elector que ha optat per dur guants per respecte als membres de la mesa.

A la resta de la ciutat, la constitució de meses s’ha fet sense cap incident destacat, fet pel qual s’augura una jornada electoral similar a la d’altres cites amb les urnes.