Els Armats de Mataró tornen a la plaça de l’Ajuntament per homenatjar la ciutat

L'acte, un dels plats forts de la Setmana Santa, s'ha fet amb aforament limitat i amb menys soldats dels habituals

Armats de Mataró a la plaça de l'Ajuntament. ACN

Els Armats de Mataró han tornat aquest dijous a la plaça de l’Ajuntament per celebrar l’acte d’homenatge a la ciutat, un dels plats forts de la Setmana Santa a la capital del Maresme que l’any passat es va suspendre per la covid-19. Enguany s’ha pogut fer en dos passis de mitja hora amb aforament limitat a 400 persones amb cita prèvia i amb dos grups de 20 soldats romans , menys que altres anys.

El que no s’han pogut fer són les tradicionals desfilades per la ciutat. El Capità manaia, Rafael Llibre, ha destacat que tot i les restriccions per la pandèmia, aquesta edició ha estat la de l'”esperança” perquè representa l’inici de la tornada a la normalitat. “Esperem que sigui el primer de molts actes que es puguin fer a la ciutat”, ha dit.

Els dels Armats de Mataró d’aquest Dijous Sant ha estat un dels dos únics actes presencials amb públic de la Setmana Santa a la capital del Maresme. L’altre, la matinal de saetas a la carpa del Parc Central, es va celebrar diumenge passat.

En declaracions a l’ACN, el regidor de Cultura, Xesco Gomar, ha celebrat que després de la suspensió de l’any passat, els veïns de la ciutat hagin pogut tornar a escoltar els soldats romans dels Armats de Mataró a la plaça de l’Ajuntament. Un acte, ha afegit, que tothom espera que marqui l’inici del final de la pandèmia per tal que la cultura popular “pugui tornar al seu lloc”

Un acte, ha afegit Gomar, que s’ha celebrat en un espai reduït i acostat com és la plaça de l’Ajuntament, amb quatre entrades i sortides, que és el que demanava el comitè d’emergències municipal. A més, a banda d’eliminar les desfilades, s’ha reduït l’aforament a la meitat amb els espectadors asseguts i mantenint en tot moment la distància de seguretat. L’homenatge enguany s’ha fet en dos passis, un a les 17:30 que no s’ha omplert, i un segon a les 19:00.

En el discurs d’oferiment de l’acte a la ciutat, el Capità manaia, Rafael Llibre, ha destacat que en la tradicional missa de divendres dels germans a l’església de Santa Anna, el mossèn, com cada any, els va nomenar soldats de pau i enguany també germans de l’esperança. L’esperança, ha afegit, de tornar mica en mica “a la normalitat anterior a la pandèmia”.