Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

Mataró difon la riquesa botànica del Parc Central senyalitzant els arbres i arbusts més rellevants

Avatar photo

La iniciativa vol valorar l’espai verd més estimat de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle

El regidor de Verd Urbà, José Antonio Ricis, ha presentat avui la nova senyalització que identifica els arbres, palmeres i arbusts més rellevants del Parc Central.

L’Ajuntament ha instal·lat tres cartelleres informatives generals que identifiquen sobre un plànol la ubicació de 51 espècies: una a l’entrada principal del recinte antic del Parc i les altres dues als dos extrems de l’espai ampliat l’any 2000 (a l’altura del Camí de la Geganta amb avinguda del Corregiment de Mataró, i de la ronda de Mossèn Jacint Verdaguer amb la Via d’Europa). A l’interior de la zona verda els exemplars més rellevants estan localitzats amb 51 fites individuals, amb informació de cada espècie, com a quina família pertany, l’origen i els mesos habituals de floració, i una il·lustració de l’arbre o arbusts. Aquesta senyalització permet fer un recorregut interpretatiu per conèixer la riquesa botànica de l’espai.

A més, l’Ajuntament ha posat en marxa un minisite que es pot consultar a l’apartat de Medi ambient i Sostenibilitat del web municipal. Aquest espai web conté informació ampliada sobre les espècies senyalitzades i sobre el Parc Central en general.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és valorar el Parc Central, un dels principals pulmons verds de la ciutat amb 129.403 m2 i situat al centre geogràfic de Mataró. Un espai per passejar, fer esport, i per al lleure i el gaudi general de tots els mataronins i mataronines, on el seu destacat patrimoni natural conviu també amb l’organització d’activitats de ciutat.

Una mica d’història

El recinte original del Parc Central es va construir el 1893 per iniciativa privada. El 1905, l’Ajuntament va signar un compromís de compra amb els propietaris que es va materialitzar el 1909 amb l’obertura del parc a la ciutat. L’any 2000, amb l’ampliació del parc fins a la plaça de Granollers, es va fer realitat un projecte que l’enginyer Melcior de Palau i l’arquitecte Emili Cabanyes ja havien dibuixat el 1878 en el Pla de l’Eixample.

El recinte antic del Parc Central disposa d’una gran varietat d’arbres i de palmeres (fins a vint-i-cinc espècies), que en molts casos són singulars per l’edat o, simplement, per les característiques pròpies de l’espècie. D’altra banda, la superfície verda de l’ampliació d’inicis del segle XXI reuneix més d’un miler d’arbres al voltant de cinquanta espècies diferents i més de quaranta espècies d’arbusts. Tot i que hi predominen les espècies autòctones del Maresme, com ara les alzines i els pins, també s’hi poden trobar espècies al·lòctones però completament adaptades al nostre clima.

La senyalització del Parc i la creació del nou apartat al web ha estat un projecte transversal que ha implicat diferents serveis municipals: Espais Públics (Jardineria), Medi Ambient, Comunicació, Promoció de Ciutat i la Direcció de Cultura. A més, s’ha comptat amb la participació de tres il·lustradors especialitzats en botànica per fer les imatges descriptives de cada espècie (Toni Llobet, Bruna Roqué i Carles Puche).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen un home de Torredembarra per violència masclista

Notícia següent

Es presenta l’associació Tarragona Creix amb la campanya ‘Stop Decadència Tarragona’

Notícies relacionades