Dimarts, 14 de maig de 2024
És notícia

Mataró farà una rehabilitació integral del campanar de la basílica de Santa Maria

Avatar photo

Mataró rehabilitarà l’any vinent el campanar de la basílica de Santa Maria. De les set campanes actuals -cinc litúrgiques i dues civils-, una se substituirà per complet. La campana ‘Carme’ va deixar de sonar el 2017 com a conseqüència d’una esquerda i l’incident va fer que s’analitzés l’estat de la resta de bronzes. Per evitar el deteriorament progressiu de tot el conjunt, ara se’n farà una rehabilitació integral. La intervenció principal a les cinc campanes litúrgiques serà la substitució dels elements de subjecció i contrapès actuals, de ferro, per uns de fusta, com els ja havien existit abans de la Guerra Civil. La previsió és que les ‘noves’ campanes puguin tornar a repicar durant la festa major de Les Santes, el mes de juliol.

La intervenció prevista pretén revertir les disfuncions i patologies dels bronzes de la basílica, recuperar la dimensió instrumental del campanar i garantir la continuïtat del toc manual de campanes, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’obra és la més important que es fa al campanar des del segle passat.

El director del Museu-Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens, assegura que el campanar de Santa Maria és “una icona de la ciutat, equiparable al ferrocarril a Laia l’Arquera o al gegant Robafaves”. Aquesta popularitat, diu, s’evidencia sobretot els dissabtes i també en dates assenyalades del calendari, quan es fa el toc manual de les campanes. Com a la resta del país, la figura del campaner va desaparèixer fa més de 40 anys, però des de llavors un grup de campaners voluntaris s’ocupa de mantenir vius a Santa Maria els repics manuals propis de les festes de tot l’any litúrgic. Al llarg de l’any això suma més de 80 repicades.

De canviar-ne una a arreglar-les totes

El projecte d’intervenció s’ha gestat els dos darrers anys, però té el seu origen en els 2017, quan es va constatar que l’esquerda de la campana ‘Carme’ avançava de manera progressiva. Dels estudis posteriors, un dels majors experts en campanologia del país, Francesc Llop, va determinar que el que calia era fer una restauració integral de tot el campanar.

La nova campana ‘Carme’ mantindrà la forma, dimensions i pes equivalents a l’actual, amb 86 centímetres de diàmetre, 73 centímetres d’alçària i un pes aproximat de 400 quilos. Segons el projecte també conservarà la sonoritat original, tot i que es dissenyarà amb una concepció contemporània. A la resta de campanes la intervenció consistirà en “netejar, sorrejar i canviar els contrapesos”. Els actuals contrapesos, de ferro, se substituiran per uns de fusta, com eren tradicionalment, i s’hi posaran uns tirants metàl·lics per poder fer els tocs manuals històrics: “S’han de tocar d’acord amb cordes i no simplement amb la mà com s’ha fet els últims anys“, explica Guanyabens.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Pla d’Acció Municipal de Tortosa inclou un total de 409 accions pel mandat 2023-2027

Notícia següent

Detinguts dos germans menors per apunyalar i apedregar-ne uns altres dos a la sortida de l’institut

Notícies relacionades