Divendres, 24 de gener de 2025
És notícia

Lourdes Borrell: “Esperem tenir una àmplia majoria per governar sols”

Avatar photo

Fa quatre anys, el PSC va guanyar les eleccions a Sant Feliu amb 6 regidors. Juntament amb En Comú Podem, sumaven majoria absoluta per a governar, però els comuns van triar uns altres companys de viatge i van deixar els socialistes a l’oposició. Ara, el PSC vol aconseguir una victòria contundent per poder governar en solitari. Entrevistem Lourdes Borrell, exalcaldessa i candidata socialista, per fer balanç d’aquest mandat i conèixer què canviarien a la capital del Baix Llobregat.

 

Fa quatre anys els Comuns, ERC i Tots Som Sant Feliu van evitar que governés. Quin balanç fa del mandat?
Tristament, la ciutat ha experimentat un retrocés, no ha avançat absolutament en res. Al barri que vagis pots veure el descontentament de la ciutadania en els temes que tenen més impacte. La neteja, la recollida de residus, els voluminosos, la jardineria… A més, hem tingut problemes greus amb l’atenció de les persones. Hem d’esperar un mes i mig per una assistenta social. La falta de manteniment de la ciutat també es nota molt. Ara, es vol arreglar tot aquest últim més i tenim tota la ciutat aixecada.

D’altra banda, l’àrea de comerç i d’indústria els ha afectat molt l’augment del 8,5% de les ordenances. En aquest sentit, s’ha vist com també a les festes més emblemàtiques el comerç ha desaparegut. Com a punt positiu, podem dir que han acabat el segon Pla d’Habitatge 2017-2022, que vam construir quan governàvem PSC i Iniciativa. De fet, aquest era el pacte natural fa quatre anys (PSC i Comuns). Una majoria absoluta amb dues dones. Però no es va fer així.

 

Una de les grans transformacions que ha d’encarar el municipi és el soterrament de les vies. Critiquen la votació impulsada per l’alcaldessa Lídia Muñoz…
No és cert. No es va impulsar pels comuns, sinó el mandat 2015-2019. Potser hi ha ganes d’esborrar el govern del PSC amb Iniciativa. En aquell moment, es va fer un procés de participació ciutadana per veure quines necessitats tenien. En el procés, es va fer també el nou reglament participatiu per votar el tercer diumenge de novembre. Amb aquests elements de participació, vam demanar als col·legis d’arquitectes es presentessin per triar els tres projectes que més s’hi apropessin. D’aquí ve tot. En aquest mandat, mai s’ha fet un procés de participació, sinó que s’ha votat el que ja es va fer.

 

Comentava les presses del govern per fer la votació.
En l’anterior legislatura, la intenció era treballar-ho a les escoles i a les entitats perquè se’l fessin seu. Ja ho vaig dir des del principi. Si jo, que hi he estat des de l’inici, veig dos planejaments i hi ha coses que no s’entenen; imagina’t la ciutadania… S’ha d’explicar molt bé. Les presses van venir perquè deixava l’alcaldia i entrava el nou. En un mes és impossible que la ciutadania pogués entendre què estava fent. Anar al mercadet amb una tablet i preguntar quina foto li agrada més no és una manera de votar adequadament. El percentatge tampoc era decisiu pel canvi. Tanmateix, hi ha molta gent descontenta d’aquesta votació i també del que s’ha votat i s’ha transformat. Què és cert? El que es va votar o el que diuen ara que es farà?

 

Com ho gestionarà si arriba a l’alcaldia?
Tenim unes votacions i hem de veure la realitat. Segons les votacions, al pàrquing de la Rambla hi havia d’anar tots aquells pisos, però ara hi ha d’anar el trasllat del CAP Rambla, que serà un CUAP. A més, allà se segueixen necessitant aparcaments. Quan tinguem l’avenç de planejament s’ha de presentar a la ciutadania. Em remeto a la consulta del 2105-2019. Es deia que ens faltaven un teatre, una altra biblioteca, habitatge, espais de lleure i ha d’entrar el tram. Hem de ser tan clars com sigui possible per dir que allò que van votar s’ha de modificar. Haurem de dir on s’han de posar aquells habitatges que va votar la ciutadania.

 

Quins són els compromisos principals del PSC aquest 28M?
Els emmarquem en tres eixos principals. El primer és el benestar de la població. La seguretat, il·luminació, un Pla de xoc de manteniment, els serveis bàsics d’atenció a la ciutadania, els equipaments esportius i culturals, i la reclamació a la Generalitat de diversos temes. Un és el dret a la salut. No només el CAP Rambla, sinó que el maig de 2022 es va aprovar al Parlament una resolució per tenir les urgències nocturnes. No és posar pedres, només personal. Gràcies a tenir urgències, ens tornarien a obrir les farmàcies de guàrdia, que no en tenim i és un drama. Les altres exigències són tenir una llar per a persones amb discapacitat i saber si es vol fer l’Escola d’Hostaleria a la nau de Can Bertrand. Si no la volen fer, necessitem aquest espai per equipaments menors. En cas que vulguin fer-la, que surti al pressupost.

 

I els altres dos eixos?
El segon és el progrés i les oportunitats. Seguir treballant amb el comerç i amb les empreses. El tema econòmic els afecta molt perquè no poden pagar els lloguers i, si troben un altre lloguer, han de tornar a fer l’obertura del negoci. Ens hem d’adaptar a les necessitats. Una altra proposta és que puguin aparcar 30 minuts als espais de càrrega i descàrrega per fomentar el comerç local. D’altra banda, hauríem d’incentivar el coworking i retenir joves amb talent.

Finalment, el tercer eix és la sostenibilitat ambiental. Apostem per la renaturalització del riu i de la pedrera de La Samson que han de desmantellar. A més, hem de treballar per l’economia circular.

 

La neteja és un dels punts que més preocupen segons les enquestes. Què es pot millorar?
El 2024 s’acaba el contracte de neteja. Plantegem que no duri 2 anys més, com vol el govern actual. Les necessitats actuals són diferents. El 2014 ja hi vam votar en contra perquè un contracte de 10 + 2  anys era massa temps. Com tenim aquestes necessitats canviants, el nou contracte hauria de ser de 4 + 2. El nostre posicionament és treure tots els voluminosos dels carrers. S’hauria de trucar a l’Ajuntament i de dilluns a divendres aniríem a les cases a buscar el voluminós que haguessin de llençar. A més, faríem un treball social d’inserció amb l’empresa que vagi a buscar els voluminosos a les cases, és a dir, economia circular. D’altra banda, hi hauria punts d’ajudes a la gent que vagi a la deixalleria.

 

La seguretat és l’altre punt que preocupa a la ciutadania.
Volem tenir més nombre de policies locals a la ciutat i també necessitem la policia de barri, aquelles persones que donen seguretat i detecten les problemàtiques del barri. Fomentarem que en els espais més difícils de controlar hi hagi càmeres com a mesura dissuasòria. Finalment, pacificarem les places amb la problemàtica dels botellons.

 

Comentava que s’ha tingut poc en compte el comerç i les empreses. Què hauria de ser diferent?
Hauríem d’acompanyar el comerç local perquè tingui visibilitat. Som diferents de la resta de municipis del voltant. Tenim comerç a tots els barris i els hem de potenciar. Per exemple, les persones que vinguin a obrir persianes tindran un descompte o la gratuïtat per instal·lar-se. Hem de promocionar que no tinguem locals buits. A més, hi ha comerços que es jubilen i no tenen relleu. En aquest sentit, podem treballar amb la Reempresa. Hi ha comerços que funcionen prou bé i és una pena tancar-ho.

Per un altre costat, el polígon industrial no és el pati del darrere i ha de formar part de la ciutat. Ha de tenir fins i tot espai de lleure pels caps de setmana. Hem de canviar el planejament del 76, que ens obliga a no tenir oficies. És un error. L’espai d’oficines del tanatori ha de ser un espai d’impuls per les empreses que en necessiten, el tenim quasi buit. A més, el que no volem és tenir logística, que comporta pocs llocs de treball i de poca qualitat. Hem d’atraure el talent, noves inversions i treballar amb les associacions empresarials. Finalment, s’han de promocionar les comunitats energètiques de les teulades dels polígons i treballar amb el parc agrari que tenim per ser un hub agroalimentari.

 

Quina política de pactes es pot trobar el PSC el 28M?
Les enquestes diuen que guanyarem amb més regidors. Espero que hi hagi un vot de gestió, després que la ciutadania hagi vist com han governat. A més, esperem tenir una àmplia majoria per poder governar sols. El 29 mirarem els programes, però anem a governar en solitari.

 

Com han quedat les relacions amb Comuns i ERC?
Comuns i ERC han dit que governaran junts. Qui ens va vetar l’anterior mandat van ser ells. En aquest cas, anem a guanyar amb àmplia majoria per fer el Sant Feliu que ens mereixem i la ciutadania no ha vist.

 

En definitiva, l’única opció és la majoria absoluta o que la resta no s’entenguin entre ells.
Exacte. Al pacte de 2019, ERC i Comuns tampoc sumaven. Fa quatre anys vaig dir clarament que el meu soci preferent era ICV/Comuns, però ara sabem que ja han fet el seu pacte. Anirem a guanyar amb il·lusió, projecte, confiança i un equip amb àmplia experiència.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Taller adreçat a entitats per aprendre a elaborar la memòria de l’entitat

Notícia següent

La Guàrdia Urbana de Tarragona llueix nou uniforme

Notícies relacionades