Lliçó inaugural del curs 2022-2023 a L’Hospitalet

L’alcaldessa, Núria Marín, ha presidit l’acte que ha comptat amb la ponència de la il·lustradora Sandra Uve

L’Auditori Barradas ha acollit aquest migdia la lliçó inaugural del curs 2022-2023: “Aprendre a L’Hospitalet per un futur d’oportunitats”que ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Núria Marín; el regidor d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós; la regidora adjunta d’Educació, Imán Aisa; la directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Raquel García, així com diferents membres del Consistori. 

L’alcaldessa, Núria Marín, ha dit que a L’Hospitalet “les circumstàncies socioeconòmiques no marquen l’educació de ningú ni les seves possibilitats d’accés al món laboral”. I ha continuat afirmant que “som una ciutat educadora” i tot i no tenir competències “hem incrementat un 9,5% el pressupost que destinem a projectes per acompanyar la comunitat educativa i contribuir a l’èxit escolar i a la cohesió social”. En aquest sentit, ha citat com a exemples el programa d’auxiliars de conversa en anglès, Fem tàndem L’H i el projecte recentment posat en marxa d’alfabetització digital de les famílies.  

Núria Marín ha demanat al Departament d’Educació “el mateix consens polític” que va fer possible salvar l’Acadèmia Cultura i garantir la seva continuïtat i la del seu projecte educatiu al barri de la Torrassa, per assolir “la rehabilitació de les escoles del pla d’urgència, la substitució dels mòduls de les escoles Paco Candel i Maria Miret per edificis i la creació de nous centres educatius a la Florida, les Planes, el Centre i Sant Josep”. També ha demanat a la Generalitat que faci de la formació professional una veritable aposta per la inserció laboral.  

L’alcaldessa ha tancat la seva intervenció agraint l’esforç i el compromís dels equips directius, professorat i personal no docent, així com el suport de les famílies, sense el qual no seria possible el dia a dia dels centres.  

La ponència de l’acte, “Les teves eleccions + les teves accions = el teu futur ha anat a càrrec de Sandra Uve, il·lustradora, divulgadora científica i artística des de la perspectiva de gènere i escriptora. Durant la seva exposició, ha parlat de la motivació i de la importància dels algoritmes i ha fet un repàs per algun dels noms propis de científiques i investigadores que les bibliografies curriculars i lectures recomanades no recullen però que amb els seus descobriments i aportacions han canviat el món. 
Entre d’altres, Sandra Uve ha col·laborat amb publicacions com La VanguardiaEl Periódico de CatalunyaTime OutPlayboy i Rolling Stone i amb diferents mitjans audiovisuals. Com a escriptora, ha publicat novel·les gràfiques i llibres il·lustrats. Com a artista plàstica ha exposat al Centre d’Arts Santa Mònica i a l’Espai Francesca Bonnemaison. Una altra part important de la seva activitat ha estat la documentació de 3.700 dones inventores al llarg de la història. El 1998 va guanyar el premi a la millor revista al Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el 2021 al Premi Creu Casas, de l’Institut d’Estudis Catalans, per la tasca de fer visibles dones de ciència i tecnologia de totes les èpoques. Com és tradicional, en el decurs de l’acte s’ha fet un reconeixement institucional a la tasca del professorat i del personal no docent que s’ha jubilat al llarg del curs anterior, en aquest cas, 53 persones, que han contribuït amb el seu esforç a fer de L’Hospitalet una ciutat més educadora. L’alcaldessa els ha agraït la seva “dedicació i la seva resiliència” per haver hagut d’afrontar, al final de la seva etapa laboral, diferents situacions d’incertesa com ara la pandèmia.