Diumenge, 1 de desembre de 2024
És notícia

L’INS Santa Eulàlia i l’Ajuntament de Terrassa posen novament en marxa les enquestes ciutadanes

Avatar photo

L’Institut Santa Eulàlia reprèn la realització de les enquestes ciutadanes que es feien anualment, des de 2014, i que es van suspendre a inicis de 2020 a causa de la declaració de la pandèmia. Ho fa ara amb el treball de camp destinat a respondre a una anàlisi sobre ‘Les condicions de vida de les persones grans de Terrassa’, que involucra el departament de matemàtiques i 200 alumnes del centre educatiu. Aquesta iniciativa de l’Institut compta amb el suport tècnic del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat, de l’Ajuntament de Terrassa.  

L’enquesta actual consta d’un qüestionari de 29 preguntes de fons (excloent les generals d’identificació), que es passa a la població de 65 anys i més de Terrassa, presencialment a peu de carrer, sobre una mostra de més 1.000 enquestats. El qüestionari versa sobre aspectes principals de la vida dels majors: elements de convivència, de soledat, visites de familiars, fonts d’ingressos i despeses, percepcions sobre l’acompanyament i reconeixement de la gent gran, barreres arquitectòniques, activitats necessàries per a aquest grup d’edat, ús de suports tecnològics, etc., qüestionari que té un alt interès per a les polítiques locals per a la gent gran.  

La idea de l’enquesta ciutadana va partir del quadre de professors de l’INS Santa Eulàlia, com a una activitat social de la comunitat educativa diferent, amb motiu del 25è del centre. L’activitat consistia a desplegar una enquesta ciutadana que permetés als alumnes mostrar-los un ús pràctic de les matemàtiques, així com endinsar-se en el coneixement de la ciutat i de la seva gent, i que, a la vegada, els seus resultats fossin útils per a orientar polítiques públiques. 

L’activitat significa, a més, sortir al carrer per a alumnes i professors, amb un afany altament educatiu, per a conscienciar-se que l’acció comunitària plasmada en el treball de camp d’una enquesta té un rerefons didàctic i socialitzador, del qual n’aprendrien tant els alumnes, com els professors, així com els funcionaris municipals o els mateixos ciutadans enquestats. Per consegüent, es tracta d’una actuació que propicia un amplíssim cercle virtuós, on tothom guanya, esdevenint una magnífica contribució al coneixement de la comunitat local. 

Col·laborant des de 2014 

L’any 2014 es va fer la primera enquesta que s’endinsava en els Valors ciutadans, elaborada inicialment entre els professors del departament de matemàtiques de l’Institut i els geògrafs de l’aleshores Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (actual Servei d’Estudis de l’Ajuntament), tractant-la d’equiparar a altres enquestes socials preexistents en el marc europeu, espanyol i català, per tal de facilitar la comparança dels resultats obtinguts amb altres nivells territorials. 

El qüestionari va ser discutit a les classes, revisat i testat abans d’iniciar el treball de camp. Les respostes, a mesura que es produïen es processaren mitjançant un formulari associat a una base de dades, emprant un programari gratuït a internet, de forma que en tot moment es podia anar fent el seguiment de la captura de la informació. En aquella primera ocasió s’aconseguí una mostra final que superà amb escreix el mínim per a la seva representativitat, amb un error inferior al 2%, això és, força per dessota del previst. 

L’experiència va ser tan profitosa que al llarg dels cursos següents es van desenvolupar experiències anàlogues sota el mateix patró, constituint, de fet, una activitat tradicional pròpia del centre. Així, per al curs 2014-2015 es va fer l’enquesta sobre les ‘Relacions entre el centre de la ciutat i els barris que l’envolten en el marc de desenvolupament del projecte de dinamització del Vapor Gran’, que incloïa la interessant generació de mapes de fluxos territorials); per al període 2015-2016, es tractà sobre les ‘Percepcions de la ciutadania de Terrassa’; per a 2016-2017, sobre Coneixement de la Festa Major de Terrassa i del fet casteller‘, i, finalment, per a 2018-2019, sobre ‘Temps lliure i esport a Terrassa’. 

La iniciativa ciutadana i la feina feta va ser reconeguda el 2020 com a Bona pràctica pel Banc de Bones Pràctiques (actualment comandat per la Federació de Municipis de Catalunya i Fundació Carles Pi Sunyer). Els resultats d’aquestes enquestes es poden consultar al portal del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de Terrassa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria renova el parc infantil de la plaça del Clot de les Granotes

Notícia següent

Un home s’atrinxera a casa seva armat amb dues ballestes

Notícies relacionades