L’Hospitalet ha imposat aquest any més d’un miler de denúncies a patinets elèctrics

La majoria de les sancions són per conduir en voreres o zones de vianants, no respectar els semàfors ni els senyals de prohibició, transportar passatgers, usar auriculars i mòbils, i circular de forma negligent

La Guàrdia Urbana de L’Hospitalet ha imposat aquest any un total de 1.003 sancions a persones conductores de patinets elèctrics, en els serveis ordinaris i durant les campanyes de control de la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) que ha realitzat a tots els districtes de la ciutat. El miler de denúncies dels primers nou mesos de l’any supera ja les 750 que es van imposar durant tot el 2020.  

La majoria de les multes —de 80 a 1.000 euros, segons la gravetat de la infracció— són per circular en voreres o zones de vianants (307), no respectar el semàfor en vermell (216), transportar passatgers al vehicle (129), no obeir els senyals de prohibició o restricció (104), conduir de forma negligent (96) i utilitzar auriculars (68) o dispositius de telefonia mòbil (40).  

Altres infraccions han estat motivades per conduir amb presència de drogues a l’organisme (11), amb una taxa d’alcohol superior a la permesa (11), sense precaució per evitar danys (6) o de forma temerària (6). També s’han imposat denúncies per no respectar les ordres dels agents de l’autoritat (5), incomplir l’obligació de sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia (2) o drogues (1) i no facilitar la identitat a altres persones implicades en un accident de circulació (1). 

El control per part de la Guàrdia Urbana dels patinets elèctrics respon al gran nombre de queixes ciutadanes i incidents motivats per la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal per les vies i espais públics de la ciutat, i per l’increment de la seva accidentalitat. Així, de juliol de 2020 a juliol de 2021 s’han produït a L’Hospitalet 114 accidents en què s’han vist implicats VMP, un 65,3 % més que en el mateix període de l’any anterior.  

Aplicació de la nova normativa de la DGT 

El passat 2 de gener va entrar en vigor el RD 970/2020 pel qual es modifiquen els reglaments generals de circulació i de vehicles de la Direcció General de Trànsit que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal, a l’espera de futures normatives que han d’incidir en la unificació dels criteris que cada municipi aplica en aquest àmbit.  

El reial decret aprovat pel Consell de Ministres el novembre de 2020 defineix els VMP com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar una velocitat de 6 a 25 km/h, definició de la qual queden exclosos els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda. 

Amb aquesta regulació, en queda prohibit l’ús per les voreres i les zones de vianants, han de circular preferentment pels carrils bici o les vies 30 d’ús compartit, només poden ser utilitzats per una persona i han de limitar la velocitat a 25 km/h. La normativa actual també impedeix els VMP circular per vies interurbanes, travessies, túnels urbans, autopistes i autovies. 

A més, els patinets elèctrics han de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, per la qual cosa els seus conductors no poden usar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues. També el casc passa a ser obligatori per als conductors de patinets elèctrics, després de la recent reforma de la Llei de trànsit, circulació i seguretat vial.