En el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, avui 17 de maig, l’Ajuntament, a través de l’Oficina LGTBI, ha organitzat diferents activitats per donar suport als col·lectius que pateixen discriminació per raó de diversitat sexual i de gènere.
A dos quarts de set de la tarda, una persona representant de les entitats participants —Associació per la Llibertat Sexual i de Gènere (ALISE), Bruixes, L’H Orgull— llegirà un manifest contra l’LGTBI-fòbia a la plaça de l’Ajuntament. Un acte al qual assistiran l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, i la regidora d’Igualtat i Joventut, Laura García Manota, entre altres representants municipals.
El manifest va rebre el suport de tots els grups municipals en el darrer Ple de l’Ajuntament del mes d’abril, on es va llegir com a declaració institucional. El text recorda la jornada en la qual l’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut va erradicar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals. El manifest reconeix els progressos realitzats en matèria de diversitat sexual, afectiva, de gènere, així com en matèria de protecció legal i de garantia de drets, però demana “consolidar la ciutat com un espai de respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, on cal promoure una visió social i humana més enllà de l’heteronormativitat i el binarisme”.
Posteriorment, a les set de la tarda, a l’Auditori Barradas, es projectarà el curtmetratge Lesbofòbia, 1 documental i 10 respostes, dirigit per Inés Tarradellas i produït per Creación Positiva.
També demà, dia 18, la Biblioteca Josep Janés ha programat per a dos quarts de sis de la tarda, una activitat LGTBI amb la lectura del conte Orgull de ser com som, amb la narradora Clara Gavaldà.
L’Ajuntament va aprovar el 2019 el Pla per la diversitat sexual, amb tres objectius principals: sensibilitzar tota la població sobre la diversitat sexual, afectiva i de gènere; prevenir, detectar i atendre les discriminacions i violències per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i garantir els drets de les persones LGBTI. Aquest pla es va elaborar amb l’estreta implicació de la Diputació de Barcelona i d’entitats i associacions especialitzades com ALISE, Bruixes o l’Observatori contra l’Homofòbia, i amb la coparticipació de professionals i agents socials de nombrosos àmbits de la vida quotidiana (educació, treball, esports, salut…).