Dilluns, 24 de juny de 2024
És notícia

Les obres de restauració de l’estany de la Guinardera de Sant Cugat començaran aquest any

Avatar photo

Es tracta de la segona fase d’aquest projecte, que busca millorar l’entorn vegetal i l’accés de la ciutadania a aquest espai

El tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, i el regidor de Serveis Urbans, Jose Gallardo, han presentat aquesta tarda la segona fase del projecte de restauració paisatgística de l’estany de la Guinardera. En aquests moments l’AMB, per encàrrec de l’Ajuntament, està licitant les obres, que podrien començar aquest mateix any 2023. La inversió prevista és de 480.000€.

Aquesta fase té com a objectiu millorar paisatgísticament i ecològica l’estanyol i els seus marges, a la vegada que s’ordena l’ús social del seu entorn. Els treballs inclouen:

  • Revegetació dels marges: s’adequarà un canyissar a l’entrada de la bassa i un herbassar als marges amb espècies com l’Iris, Juncus, Scirpus i Carex. Amb aquest conjunt es busca diversificar el medi donant entrada a diferents espècies pròpies de la zona.

  • Creació d’un camí perimetral: de 2 metres d’amplada i camins d’accés al voltant de tot l’estanyol. Tindrà connexions amb tots els elements d’ús social.

  • Creació de miradors i passarel·les a nivell d’aigua: s’establiran diferents punts en què la gent podrà acostar-se a l’estanyol. En cada un dels punts la interacció amb l’estanyol serà diferent: es podrà observar el conjunt de la massa d’aigua des d’un punt elevat (mirador) o situar-se damunt la làmina d’aigua en un espai elevat (plataformes flotants).

  • Adequació de grades: s’instal·laran al costat de la zona de les passarel·les flotants.

  • Instal·lació de rètols de senyalització i cartells: s’informarà dels valors de l’estanyol i el seu paper ecosistèmic. S’indicarà la fauna i la flora autòctona que es pot observar així coma la fauna i flora exòtica i els seus efectes.

 

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència: “aquest govern ha hagut de desencallar diversos projectes dels governs anteriors, Jardins del Vallès i la plaça del Xic en són un exemple, per això volem posar en valor la restitució i l’adequació d’aquest estany i de l’espai exterior per millorar la biodiversitat, però també per recuperar un espai de gaudi per a la ciutadania”.

Aquestes obres estan incloses al Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que impulsa projectes de desenvolupament compartit entre els ajuntaments i l’AMB per reforçar les polítiques de mobilitat urbana sostenible.

Cal recordar que la primera fase del projecte de restauració de l’estany es va dur a terme l’any 2018 a través dels Pressupostos Participatius. En aquell moment els treballs van servir per buidar l’estany, col·locar una nova base impermeable i millorar la vegetació existent.

Rètols informatius sobre la gestió dels espais verds

D’altra banda, Pere Soler i Jose Gallardo també han presentat un segon projecte que properament impulsarà l’Ajuntament. Es tracta de la instal·lació de cartells informatius i pedagògics per transmetre que el model de gestió dels parcs i jardins de Sant Cugat pretén afavorir la biodiversitat i, d’aquesta manera, contribuir a fer una ciutat més sostenible i saludable.

Jose Gallardo, regidor de Serveis Urbans: “En l’actual crisi climàtica, l’Ajuntament aposta per naturalitzar les zones verdes de la ciutat i crear espais de més biodiversitat que contribueixen a la salut i el benestar de la ciutadania. Durant els últims anys s’han plantat gairebé 4.500 arbres, s’han incorporat 70 espècies noves de plantes i s’estan duent a terme diferents accions encaminades a afavorir la biodiversitat i millorar la qualitat de l’aire per la capacitat dels arbres i plantes de captar, filtrar i retenir partícules contaminants així com de regular la temperatura. En aquest sentit, els cartells tenen un component pedagògic que permetrà transmetre que el model de gestió dels parcs i jardins de la ciutat pretén afavorir la biodiversitat i d’aquesta manera es contribueix de manera molt important a fer la ciutat més sostenible i sobretot més saludable per les persones”

Hi ha 8 models de cartells, que s’instal·laran a gran part dels parcs i jardins de la ciutat i també a dins les escoles (o en espai propers). En total s’aniran instal·lant gradualment 80 cartells.

Els missatges que es traslladaran a la ciutadania pretenen explicar aspectes com la gestió dels espais verds; l’eliminació dels productes químics com el glifosat; l’adaptació de la gestió als processos i dinàmiques naturals de les zones verdes (reducció de segues per afavorir un prat florit i més biodivers) o la creació d’espais més biodiversos.

Amb aquesta mateixa finalitat, des de l’any passat, el Servei de Parcs i Jardins està realitzant accions diverses de difusió i comunicació a la ciutadania. Alguns exemples són les “Jornades de biodiversitat i ciutat saludable” (març 2022) on s’han realitzat tallers d’hotels d’insectes i caixes niu al Parc de Can Mates i les Jornades per a conèixer els parcs com l’estany de la Guinardera.

En aquest sentit s’ha preparat una nova jornada d’observació de fauna i divulgació ambiental a Can Mates, que aquest any se centrarà en les papallones i els ocells (6 de maig).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut a Andorra amb una navalla de 10,5 centímetres en un festival

Notícia següent

L’Hospitalet avalua el Pla local per la diversitat sexual, afectiva i de gènere

Notícies relacionades