“Que estiguem en pandèmia no vol dir que no puguem veure ballar gegants o sentir bona música, si ho fem des d’un format de cultura segura”, defensa Navarrete. Des de la Coordinadora defensen que formats com l’estrenat aquest cap de setmana es pot continuar fent si el context sanitari no millora.
L’embrió de les ‘noves’ gegantades, assegura Navarrete, ha demostrat que “dins d’un format segur es pot gaudir de la cultura. Aquest és el primer”, insisteix. Els membres de les colles celebren també la resposta del públic, que també feia més d’un any que no veia els gegants dansar al so de les gralles i els timbals.
“La gent té moltes ganes de gaudir del moment i de gaudir dels gegants. Tot i que estan asseguts i no es poden aixecar, també ballen des de la cadira amb nosaltres. Es molt satisfactori”, celebra la membre de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró després de veure la reacció dels assistents al primer passi del ball de gegants.
A banda del format, una altra diferència del ball de gegants amb la Gegantada tradicional és l’absència d’algunes figures. En aquesta versió experimental de l’acte s’ha comptat amb la participació de tretze colles de diferents barris i escoles, de la trentena que hi ha en total a la ciutat sota el paraigües de la Coordinadora.
Entre les absències, la més destacada és la de les figures institucionals, la Família Robafaves. Durant el cap de setmana de Sant Jordi, les figures oficials han quedat exposades a la planta baixa de l’Ajutnament, que també s’ha obert a la ciutadania perquè pugui anar-los a veure. Per tornar a veure’ls ballar, però, encara caldrà esperar.