L’Ajuntament doblarà la generació elèctrica municipal amb energia renovable

  Amb una inversió de 15 MEUR, l'objectiu és doblar la generació elèctrica municipal procedent d'energies renovables i oferir grans cobertes perquè ho facin privats

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns un pla d’actuacions per incrementar la generació d’energia solar en els propers dos anys que passa per instal·lar més plaques fotovoltaiques a escoles, biblioteques i equipaments municipals i també per oferir en cessió de 20 anys les grans cobertes de la ciutat (com per exemple poliesportius) perquè ho facin empreses privades. Amb una inversió inicial de 15 MEUR, l’objectiu és doblar la generació elèctrica municipal procedent d’energies renovables, però també incrementar un 10% la que prové de l’àmbit privat, incentivant també la participació de la ciutadania.

  Ara mateix hi ha una potència instal·lada i en funcionament de 12,4 MWp, dels quals 1,8 són municipals. El consistori vol doblar en dos anys aquesta quantitat i incrementar també la generació privada un 10%. Això suposaria multiplicar per dos el ritme d’instal·lació respecte al mandat anterior.

  El pla preveu quatre àmbits d’actuació per incrementar la generació d’energia solar a la ciutat. El paquet més important en matèria d’inversió és el que és 100% públic, és a dir, instal·lar més plaques fotovoltaiques en cobertes o espais públics. De moment està prevista una inversió de 12,3 MEUR en 10 escoles, 10 biblioteques, 18 equipaments municipals (seus de districte, centres cívics o mercats) i 10 pèrgoles. Es distribuiran per tot el territori i s’escolliran edificis d’alta concurrència per tal de visualitzar la iniciativa i fer pedagogia. Els projectes es redactaran durant aquest any i es posaran en marxa a finals d’any o a principis del proper. Ja estan assignats el del casal de gent gran d’Horta o el de la deixalleria de Gràcia.

  El segon bloc és el que implica la cessió de grans cobertes públiques perquè empreses privades o iniciatives col·lectives instal·lin les plaques, s’ocupin del manteniment i comercialitzin l’energia. L’Ajuntament farà cessions de 20 anys a través de la Llei de mecenatge, que permet signar convenis de col·laboració en activitats d’interès general, segons ha explicat el regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia, en roda de premsa. Els privats es podran desgravar el 35% de la inversió realitzada el primer any.

  El tercer apartat és el dels espais privats amb inversió pública, com per exemple les mitgeres o els terrats dels habitatges. Aquí s’ha fixat un pressupost de 300.000 euros. També es preveu un quart capítol, el de la inversió privada en coberta privada, que l’Ajuntament també contempla en el pla perquè vol ampliar les bonificacions de l’IBI i les subvencions.

  A més d’incrementar la generació d’energia renovable i disminuir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, l’Ajuntament pretén enfortir el teixit econòmic local i fomentar l’ocupació en un sector estratègic, animant també la ciutadania a participar en aquests projectes.

  “És molt important que entre tots treballem per combatre el discurs de la por que ha instal·lat el PP, volem combatre tots els problemes que ens estan posant, com l’impost del sol”, ha argumentat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que ha defensat que la generació ha de ser percebut pel ciutadà com un “element de quotidianitat, com una cosa fàcil”. “No ha de ser un via crucis per a ningú”, ha insistit.