La vaga dels estibadors transcorre sense incidències durant la segona jornada

  La patronal ANESCO valorarà divendres la proposta dels sindicats sobre les relacions laborals al sector de l'estiba

  La segona jornada de la vaga de 48 hores dels estibadors de tot l’estat espanyol està transcorrent sense incidències remarcables als ports catalans. Igual que va passar dimecres, el Port de Barcelona ha registrat aquest dijous un descens molt notable de l’activitat en relació amb un dia normal, segons han informat des de l’Autoritat Portuària de la capital catalana, i pràcticament només han treballat els operadors que estan coberts pels serveis mínims (per exemple, en el transport de mercaderies peribles o perilloses i de passatgers). En aquest sentit, els serveis mínims s’han complert a la instal·lació portuària barcelonina. Al Port de Tarragona, la jornada de vaga també ha transcorregut sense incidències remarcables i amb el compliment total dels serveis mínims per part dels estibadors.
  L’únic incident fora del normal es va produir dimecres al vespre, quan un grup d’estibadors va fer acte de presència a la terminal de ferris del Port de Barcelona i va endarrerir l’embarcament i desembarcament del passatge. Al marge d’aquest fet, la vaga ha transcorregut amb normalitat i s’han complert els serveis mínims al Port de Barcelona.

  Per la seva banda, els representants del sindicat d’estibadors del Port de Barcelona (Estibarna) han xifrat en un 100% el seguiment de la vaga d’aquest dijous per part del col·lectiu, igual que ja va passar durant la jornada de dimecres. Els estibadors tampoc han notificat incidents remarcables durant aquestes aturades de 48 hores, que s’estendran fins el divendres 16 de juny al matí.

  Vagues contra la liberalització del sector de l’estiba

  Els estibadors han convocat diverses jornades de vaga de 24 hores en horaris alterns i ara estan seguint aquesta aturada de 48 hores contra la liberalització del sector de l’estiba que va aprovar el govern espanyol i va ratificar el Congrés dels Diputats. Els sindicats d’estibadors reclamen que les empreses del sector (agrupades en la patronal ANESCO) subroguin els seus contractes i es mantinguin els llocs de treball que hi ha actualment.

  Foment adverteix del desviament “permanent” de tràfic cap a ports estrangers

  Segons el ministeri de Foment, les tres primeres jornades de vaga en el sector de l’estiba (els dies 5, 7 i 9 de juny) van suposar unes pèrdues econòmiques superiors als 36 milions d’euros, cosa que equival a més de 12 milions per jornada. El ministeri va detallar que d’aquests 12 milions d’euros de costos, 2,5 milions corresponen al transport terrestre, tant viari com ferroviari, i 5 milions a les companyies estibadores. Igualment, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha advertit aquest dijous que la vaga dels estibadors ja ha provocat que diverses empreses desviïn el seu tràfic de mercaderies fora dels ports espanyols de manera “permanent”.

  ANESCO valorarà divendres la proposta dels sindicats

  D’altra banda, la patronal de l’estiba ANESCO celebrarà una Assemblea Extraordinària d’Empreses Estibadores el proper divendres 16 de juny “en la que analitzarà la nova proposta sindical i les conseqüències que està tenint aquesta situació d’inestabilitat en el sector”.