“La revolució silenciosa” arriba al Centre Cultural Can Rajoler de Parets

Avatar photo

L’exposició sobre tecnologia promoguda per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), “La revolució silenciosa”, s’inaugura al Centre Cultural Can Rajoler de Parets del Vallès avui, dijous 11 de gener, i es podrà veure fins al 30. Un investigador de l’IMB-CNM serà l’encarregat d’introduir-la amb la xerrada El cor de la tecnologia: com els xips de silici han transformat el món avui a les 19 hores.

La mostra proposa un viatge per la història de la microelectrònica amb motiu dels 75 anys del transistor, que es va descobrir el desembre de 1947, a través de sis panells que expliquen els processos de disseny i fabricació del transistor des de l’inici fins a la societat digital actual. Tot complementat amb materials de la tecnologia desenvolupada a l’IMB-CNM-CSIC, on es poden veure pedres de silici (material base dels xips) i oblies verges (el substrat sobre el qual es fabriquen) fins a xips fabricats i encapsulats. L’exposició és d’accés lliure durant l’horari d’obertura del centre cultural.

Jaume Esteve, investigador de l’IMB-CNM-CSIC, serà l’encarregat d’inaugurar l’exposició amb una xerrada especialitzada oberta a tots els públics. El científic farà la seva personal història sobre la revolució que ha suposat el silici per a la societat actual, ja que tot el que ens envolta és electrònica. A més de la inauguració, l’IMB-CNM i Can Rajoler coordinen visites guiades a l’exposició per als públics interessats de centres educatius de la zona.

El projecte Un microxip molt gran ha estat organitzat per l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT). El treball es va estendre des de l’estiu de 2022 fins al setembre de 2023 amb l’objectiu de millorar l’educació i generació de vocacions científiques entre escolars i persones joves no universitàries, incrementant el seu aprenentatge i interès per l’electrònica i la microelectrònica.

La iniciativa contemplava diferents activitats complementàries: el concurs per a estudiants Un microxip molt gran, l’acció principal; un cicle de conferències sobre la història i el futur de la tecnologia, amb ponències convidades i pròpies; i l’exposició “La revolució silenciosa” que s’ha exhibit en espais de Barcelona i del Vallès.

La iniciativa celebra el 75è aniversari del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que va substituir a les voluminoses i poc eficients vàlvules de buit de principis del segle XX. Concebut inicialment com un dispositiu amplificador analògic; amb el temps es va potenciar i es va adaptar la seva tecnologia com a interruptor digital, és així la concreció física dels ‘1’ i ‘0’ de la lògica binària.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 20.000 persones han gaudit d’un Nadal de Somni al Port de Tarragona

Notícia següent

Apropa Cultura facilita 713 entrades durant el 2023 a 23 entitats socials de Reus

Notícies relacionades