Els primers jocs d’aigua infantils de Viladecans es van activar el divendres 6 de juny a la renovada plaça de Salvador Allende, com a part del compromís municipal amb la sostenibilitat i el benestar infantil. El nou espai proporciona una zona de joc i refrescament durant els mesos de calor. Compta amb dues zones diferenciades: la primera està formada per disset brolladors, que s’activen seguint una seqüència predefinida en prémer un polsador. La segona zona està composta per dos cercles amb aigua polvoritzada i dos canons d’aigua, que s’activen també en prémer un botó.
La iniciativa destaca per combinar el joc amb la sostenibilitat. Tota l’aigua utilitzada per les fonts s’infiltra al freàtic, de forma que no es perd. D’aquesta manera, Viladecans treballa per reforçar i reafirmar el seu compromís com a capital europea Green Leaf, premi atorgat enguany per la Comissió Europea. Aquest reconeix a Viladecans com a una de les ciutats del territori més compromeses amb el medi ambient i el futur sostenible.
Després d’haver sigut totalment renovada, un cop entrada la tardor, començarà la segona fase de les millores de la plaça Salvador Allende. La plantació d’arbres, que s’havia ajornat a causa de la sequera, i la instal·lació de nous bancs proporcionarà ombra i més espais verds, per tal de complir amb la Declaració de Viladecans 3-30-300. La iniciativa, aprovada l'octubre de 2022, té com a finalitat que cada persona pugui veure almenys tres arbres des de casa, tenir un 30 % de cobertura vegetal al seu barri i ser a un màxim de 300 metres d'un parc amb vegetació. A Viladecans, aquesta idea inicial ha estat el punt de partida per al desenvolupament del programa Viu Verd, un pla de Naturalització que pretén convertir places en espais amables, que no alliberin calor, crear boscos urbans i interconnectar parcs i entorns naturals.
Els jocs d’aigua s’activen cada dia de 9 a 14 h i de 17 a 22 h. Els infants podran gaudir d’aquests durant tot l’estiu, fins al 15 de setembre. Per tal de mantenir la seguretat, es poden consultar els senyals instal·lats a la plaça amb les recomanacions d’ús.
Un espai de trobada ciutadana
La reurbanització de l’espai públic ha creat una gran plaça diàfana de gairebé 8.000 metres quadrats amb un esperit obert que integra a un mateix nivell diversos espais que havien estat aïllats i no eren plenament accessibles a causa de l’orografia en pendent del terreny i de la seva separació entre si per un tram de carrer Doctor Canonge Auguet, que ara és per a vianants. Així, la plaça ha potenciat el seu caràcter d’espai de trobada ciutadana, sobretot perquè disposa d’un ampli espai per celebrar esdeveniments populars. Quan el temps ho permeti, després que ja s’hagi acabat el període de sequera, es preveu plantar un total de 58 arbres nous i dotar més de 550 metres quadrats d’espècies arbustives amb baixa demanda hídrica adaptades al clima actual.
La plaça vertebra un potent eix de mobilitat entre la zona de vianants existent al nord i la plaça de les Panes, creada fa pocs anys. I no és només un eix per als vianants, ja que també incorpora un carril bici que connecta amb més seguretat el barri del Molí-Ginestar amb l’eix ciclable de la riera de Sant Climent, un dels espais vertebrals per la mobilitat personal sobre rodes a la ciutat.
La renovació també ha suposat la instal·lació de nou enllumenat LED de baix consum, molt més eficient i que aporta també més sensació de seguretat a l’entorn, dissenyat així amb perspectiva de gènere evitant també els racons i murs que existien abans i limitaven la visibilitat.
Un tresor sota terra que es podrà visitar en el futur
Les obres van començar el gener del 2022, però la descoberta de les restes de l’antic molí fariner propietat de Pau Modolell fins a mitjan segle passat van obligar a aturar-les per dur a terme les feines per conservar una part d’aquesta troballa, per tal de convertir-la en el futur en un espai de divulgació del patrimoni visitable. Això va suposar un endarreriment del termini d’obres, fixat en principi per deu mesos i que es va allargar fins al 2023.
Primer es van haver de detectar totes les restes, per posteriorment documentar-les estudiar quines serien interessants de mantenir i finalment aplicar una solució temporal per preservar-les, fins que s'habiliti sota terra un espai divulgatiu. A aquest s’accedirà per unes escales a través d'un edicle que s'integrarà en el nou espai públic, la construcció del qual es farà l'any vinent. Més endavant es dissenyarà el projecte per adequar l'espai del subsol per ser visitable. Així, el barri tindrà un espai més d’interès patrimonial per explicar la vida antiga a la ciutat.