La prohibició i limitació de nous allotjaments turístics a Barcelona continua vigent

L’actualització del PEUAT aprovada el gener passat manté els principis reguladors blindats després que el TSJC no hagi admès a tràmit el recurs de cassació de l’Ajuntament contra l’anul·lació del pla d’allotjaments turístics de 2017

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
Hotel BarcelonaImatge pròpia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a tràmit el recurs de cassació de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) declarada el 2019 pel mateix tribunal, fonamentada en la no incorporació d’un estudi econòmic.

Anticipant-se a aquesta situació, el gener passat l’Ajuntament, a través de la Comissió de Govern, va aprovar inicialment una actualització del PEUAT que dona resposta als requeriments fets per la justícia, de manera que les bases i fonaments del pla de regulació segueixen blindats. Aquesta actualització aprovada inicialment i la corresponent suspensió de llicències impedeixen que es tramiti cap projecte contrari a la seva normativa, i per tant permet donar solució jurídica al defecte de forma plantejat pel TSJC, que en cap cas posa en dubte la columna vertebral ni els principis bàsics que regeixen el pla.

Barcelona va ser la primera ciutat que va regular els allotjaments turístics a través d’un instrument urbanístic innovador, que ha obert la porta a molts altres municipis. El PEUAT ha esdevingut un pla de referència útil i necessari per al futur de les ciutats que aposten per una gestió sostenible de l’activitat turística i redistribuir-la a tota la ciutat. I per evitar la massificació al centre de la ciutat i l’expulsió de veïns i veïnes, un procés que es va aturar gràcies a la primera aprovació del pla l’any 2017 i la següent actualització el gener del 2021, que és aplicable.