Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

La pluja pot deixar més de 100 litres per metre quadrats en alguns punts de Catalunya i nevades per sota els 500 metres

Avatar photo

La pertorbació implicarà un descens de les temperatures i una alteració de la situació marítima amb notable mar de fons

El Servei Meteorològic de Catalunya ha advertit que l’arribada d’una pertorbació aquest divendres deixarà precipitacions abundants d’intensitat localment forta, amb valors superiors als 50 litres en 24 hores a la meitat est, tot i que en punts interiors de la meitat est i altres sectors del prelitoral i Catalunya Central es poden acumular més de 100 litres per metre quadrat. A més, els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta, i localment de calamarsa o pedra. D’altra banda, una entrada de fred pot comportar nevades durant la nit de divendres i matinada de dissabte que poden afectar el Prelitoral sud i central, així com d’altres zones de la Catalunya Central, del Pirineu i del Prepirineu. La cota de neu començarà al voltant dels 900 metres, però baixarà fins a situar-se entre 400 i 500 metres al final del dia. Es podran acumular més de 5 centímetres per sobre dels 600 metres. Pel que fa l’estat de la mar, s’espera que s’alteri de forma notable.

Segons Protecció Civil, que ha activat la prealerta de l’Inuncat, a partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades, es podrà superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

A més, es preveu un episodi d’acumulació d’aigua al vespre a les comarques de Girona, on s’espera la crescuda del cabal dels rius i rieres. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha informat que la pluja pot provocar la crescuda sobtada dels rius i torrents de la conca de l’Ebre. Des del CECAT s’ha informat d’aquesta previsió a tots els municipis de les zones afectades.

El vent bufarà de component est fort a la meitat nord de Catalunya entre divendres a la tarda i dissabte a migdia, sobretot a les cotes mitjanes i altes. Aquest fort vent donarà lloc a una forta alteració de l’onatge, on a més hi haurà notable mar de fons de l’est. El vent bufarà de component est i el llindar de 90 km/h se superarà a les cotes mitjanes i altes. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a les comarques del Pirineu.

Quant a les nevades, poden caure precipitacions en forma de neu a zones de la serralades del prelitoral i a la Catalunya Central a partir del vespre i durant la matinada, a cota 600 metres o superior. Les nevades afectaran també al Pirineu i Prepirineu.

Per aquest motiu, Protecció Civil també ha activat la prealerta del pla Procicat i Neucat, respectivament, a més de demanar precaució en els desplaçaments i la pràctica d’activitats a l’aire lliure, i el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació i intensitat de pluja, neu, vent i onatge.

A Barcelona, s’ha activat el Pla d’Emergència per mal estat de la mar i s’ha barrat el pas als espigons i a la zona on trenquen les onades per evitar riscos. El pla d’emergència s’activa en fase d’alerta quan es poden donar onades de més de 2,5 metres amb una probabilitat de més del 30%.

Diumenge la situació es tranquil·litzarà, tot i que l’ambient serà més fred. La predicció a mitjà termini indica una tendència a l’estabilització atmosfèrica fins a mitjans de la setmana vinent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roses blanques per a les víctimes de l’accident de Freginals en l’homenatge del territori

Notícia següent

Vist per sentència el judici dels causants dels aldarulls durant la vaga general del 2012

Notícies relacionades