La Nit Europea de la Recerca apropa la ciència i la innovació a la ciutadania

Comptarà amb vuit xerrades i dos tallers de temàtica diversa els dies 28 i 29 de setembre al Centre Cultural Sant Josep

Pessics de Ciència s’adhereix un any més a la Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night) amb xerrades i tallers els dies 28 i 29 de setembre de 18 a 20.30 h al Centre Cultural Sant Josep.

Aquest esdeveniment té com a objectiu apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps.

Cada tarda, hi haurà quatre xerrades de 20 minuts i un taller de temàtiques variades amb experts de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), de l’Institut d’Estudis Catalans o de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, entre d’altres. Totes les activitats són d’accés lliure i, preferentment, amb inscripció prèvia.

Lluís Fonseca, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) donarà el tret de sortida a l’esdeveniment el dia 28 parlant sobre el procés d’elaboració d’un xip: explicant quins tipus n’hi ha, quines són les raons per les quals ara n’escassegin i per què el món es pot aturar sense ells.

El programa comptarà amb xerrades de temes diversos com el naixement de l’univers, el refredament làser, les estratègies de resistència al càncer o el desenvolupament d’un sistema de placenta artificial.

Dimecres, els assistents al taller podran aprendre a trobar les alteracions prèvies a la leucèmia amb Martí Badal de l’Institut contra la Leucèmia Josep Carreras, que explicarà com afecten cèl·lules reals, i descobriran si algun fàrmac pot interceptar la malaltia abans que es produeixi.

Dijous, Margalida Martí Bertran-Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) parlarà en el taller de l’origen dels vegetals que mengem.

Pessics de Ciència és un projecte del Centre Cultural Sant Josep, un centre cultural de proximitat, de propietat i gestió municipals amb la missió principal de dinamitzar culturalment el seu territori amb una clara línia de divulgació científica i tècnica.

La Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night) és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sklodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.

A Catalunya ja fa més de dos anys que s’organitza aquest gran esdeveniment oferint més de 200 activitats divulgatives per a tots els públics en diverses seus com universitats, museus, bars, biblioteques i centres cívics dels cinc nodes principals del territori català: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vic.

Consulta tota la programació a lanitdelarecerca.cat