La mortalitat a l’Hospital del Mar baixa 10 punts entre la primera i segona onada

El centre barceloní passa del 17% de la primera onada al 7% en la segona

David Zorrakino - Europa Press

El cap del Servei de malalties infeccioses i coordinador general Covid-19 de l’Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, ha destacat que la mortalitat ha baixat 10 punts percentuals entre la primera i la segona onada de la pandèmia.

 

En declaracions a Europa Press, ha concretat que quan va començar la pandèmia la mortalitat que va registrar l’hospital en pacients amb coronavirus va ser del 17%, mentre que en aquesta segona etapa està en un 7%.

 

Segons Horcajada, “pot estar motivat per diverses raons”, com que l’hospital ha atès menys pacients de més de 70 anys en la segona onada, i que ara s’aborden els pacients amb més experiència.

 

Com hi ha menys pacients que en la primera onada, han pogut donar una resposta “molt bona i molt equilibrada” en el segon impacte de la pandèmia, també gràcies al coneixement dels professionals per abordar aquesta situació des del punt de vista clínic i organitzatiu.

Un altre aspecte positiu de la segona onada és que han pogut donar resposta a les activitats assistencials no relacionades amb la Covid-19, sense haver de desprogramar pràcticament res més enllà d’algun “tema petit”.

“Ha estat un èxit”, segons el doctor, tot i que ha argumentat que el preu per aconseguir-ho és un sobreesforç molt gran de la plantilla dedicada a l’atenció de la pandèmia, que està molt cansada.

SITUACIÓ ASSISTENCIAL

L’hospital té 21 ingressats a llits de crítics, i la capacitat de la seva unitat de vigilància intensiva (UCI) és de 18 llits, motiu pel qual han hagut d’ampliar-la amb tres llits de fora de l’UCI.

“Ja fa gairebé un mes que estem així”, ha destacat el doctor, i ha afegit que a les plantes d’hospitalització normal tenen 75 pacients per Covid-19, mentre que fa una setmana eren uns 90.

“Ara hi ha un petit descens a les plantes que esperem que es vegi reflectit a les UCI en les properes setmanes”, ha dit en relació a la millora dels indicadors assistencials del centre.

FLEXIBILITZAR MESURES

Quan li han preguntat pel Pla de flexibilització de les restriccions derivades de la segona onada que ha impulsat el Govern, ha lamentat que, si es comencen a aixecar mesures, és probable un “nou augment d’ingressos”.

“No estem tranquils. Les xifres encara són altes, i necessitaríem un descens molt més important. No és un nivell insostenible, però tenim l’hospital tensionat. S’ha d’estar molt a l’aguait”, ha alertat.

Però no considera que “s’hagi tornat a caure en el mateix error” de la primera onada de desescalar mesures ràpidament, amb un pla per trams que també pot anar enrere segons la situació epidemiològica.

“LA VACUNA NO SERÀ 100% EFICAÇ”

Sobre l’arribada d’un tractament, ha precisat que hi ha assajos clínics per aconseguir-ne dels dos tipus: preventius, que serveixen per prevenir la infecció, com una vacuna; i curatius, que s’administren al pacient quan ja està malalt.

Ha diferenciat el laboratori de la vida real, perquè a parer seu hi ha molts factors que hi poden influir perquè, al final, la vacuna tingui l’impacte necessari: “La vacuna no serà 100% eficaç. Això ho sap tothom”.

Ha argumentat que hi ha vacunes que s’han de donar en dues dosis, i “assegurar que a tothom l’hi administrin dues és pràcticament impossible”, motiu pel qual ja hi haurà un percentatge de gent que només rebrà una dosi.

A més, hi ha bovines el sistema d’emmagatzematge de les quals implica temperatures de -80 graus, un nivell “molt difícil de mantenir”, per la qual cosa possiblement hi haurà bovines que, quan s’apliquin a la vida real, hauran perdut la seva eficàcia quan arribin al malalt.

Així, ha defensat que “l’única eina” per reduir la mortalitat fins que arribi un tractament és evitar la malaltia, amb distanciament social, higiene de mans i mascareta.