La Diputació de Barcelona té previst aprovar durant el ple d’aquest matí, que es celebrarà a les 12, els pressupostos per a l’any 2024. Es tracta de 1.243,78 milions d’euros, una xifra rècord que suposa un increment del 14,38% (156,34 M) respecte al 2023. Aquest projecte seguirà una línia molt municipalista, amb l’objectiu de seguir promovent la cohesió social i territorial. Està previst que la votació compti amb 50 vots a favor dels 51 possibles.
Dels ingressos totals, la Diputació de Barcelona destinarà aproximadament el 80% cap als governs locals (Ajuntaments i altres ens) per poder dur a terme les polítiques públiques pertinents. Tal com ha declarat Pilar Díaz Romero, diputada de Serveis Generals i Transició Digital, “no volem que cap dels 311 municipis es quedi enrere a l’hora de desplegar polítiques adreçades a les persones i treballar per adaptar-nos al canvi climàtic“. De fet, juntament amb la transformació digital, la transició ecològica és un dels objectius més ferms de la Diputació per a l’any 2024.
Tot i ser la xifra més alta de la seva història, encara hi ha algunes incerteses que s’hauran de tenir en compte a l’hora de desplegar les polítiques públiques. L’aprovació dels pressupostos arriba en un moment molt delicat quant als conflictes bèl·lics existents i les conseqüències derivats d’aquests. Com per exemple, l’augment de la inflació. “També haurem d’estar pendents de les noves regles fiscals i la certesa arribarà amb l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat“, ha esmentat la diputada.
Cal tenir en compte que els ingressos de la Diputació (1.243,78 milions) provenen de tres fonts de recursos diferents: 982,19 M de la cessió i participació en els tributs de l’Estat (com l’IRPF, IVA, impostos especials, etc.); 220,10 M dels ingressos no tributaris i 41,53 M dels ingressos tributaris.
25 milions per lluitar contra la sequera
Tot i no tenir competències en aquest àmbit, la Diputació destinarà 25 milions d’euros per poder dur a terme les inversions que els Ajuntaments creguin necessàries per lluitar contra la sequera. Aquesta xifra se suma als 50 milions que ja s’han destinat aquest final d’any. L’acció climàtica és un dels àmbits que preocupa especialment, a causa de l’emergència climàtica actual i la falta de pluges.
És el primer cop que existeix una partida dedicada exclusivament a fer front la sequera que afecta tot el país. Segons ha expressat Pilar Díaz, “la Diputació treballarà de forma conjunta amb els municipis per fer una diagnosi acurada i desplegar accions per millorar l’eficiència de les canonades“. A més, el pressupost d’aquesta partida es podrà modificar a mesura que la situació ho requereixi. Part d’aquest increment podria complementar-se amb els romanents líquids de tresoreria. En tot cas, la Diputació continuarà desplegant el Pla Clima, l’eina interna per fer front a l’emergència climàtica. Comptarà amb accions com la rehabilitació i millora dels edificis corporatius en criteris de sostenibilitat ambiental.