Una instal·lació interactiva sonora i visual millorarà l’experiència de viatge al passadís del metro de Passeig de Gràcia

La proposta és una prova pilot que també utilitzarà la intel·ligència artificial per generar música i imatges en temps real a partir de la presència i els moviments dels i les passatgeres

24 de juliol de 2025 a les 14:15h

Les persones usuàries del transbordament de metro a l’estació de Passeig de Gràcia aviat podran gaudir d’una experiència musical única que combina el món digital i el món analògic a través d’un sistema interactiu de creació sonora. El projecte ARS GRÀCIA s’aplicarà durant tres mesos a partir del mes de novembre com a prova pilot en el marc del repte llançat per l’Ajuntament de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), a través de la Fundació BIT Hàbitat  i conjuntament amb la Fundació Barcelona Music Lab, per millorar l’experiència d’usuaris del transbordament de metro entre les línies L3 i L4, a través de la música.

El metro ha esdevingut el transport públic col·lectiu més utilitzat de Barcelona des de la seva creació. Disposa de 8 línies, 165 estacions i més d’un milió de persones que hi viatgen diàriament. En el marc dels actes de commemoració del Centenari del metro, el passat mes de gener es va llançar una nova convocatòria d’ajuts per trobar solucions innovadores i creatives, a través de la música, que milloressin l’experiència d’usuari en un dels transbordaments més representatius de la xarxa per convertir 35 dels seus 237 metres de distància en un espai més amable per les persones usuàries.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha declarat que amb aquest repte “hem volgut transformar un dels intercanviadors més llargs, coneguts i concorreguts del metro de Barcelona en un espai més amable, acollidor i dinàmic”. “Reivindiquem el metro com un espai d’innovació, on l’art, la música i el disseny millorin l’experiència quotidiana de la ciutadania. El projecte guanyador ens ajuda a imaginar com pot ser el metro del futur: més humà, més creatiu i més connectat amb la ciutat” ha afegit.

El projecte guanyador, ARS GRÀCIA, ofereix una experiència musical combinant el món digital i el món analògic. Principalment, es basa en el desenvolupament d’una intel·ligència artificial anomenada ARS, que crearà música i vídeo en base a la presència dels i les usuàries i les interaccions que generin al llarg d’un tram del transbordament. Cada persona es convertirà en una nota musical que s’integrarà en els canviants patrons sonors, visuals i batecs lumínics que recorreran l’espai interior del passadís, tot generant un ambient audiovisual amable i en constant mutació.

A més, la proposta planteja un espai per a la interpretació de música en viu. Un espai on els i les membres de l’Associació de músics del carrer i del metro de Barcelona (AMUC) podran tocar a l’ARS STAGE amb excel·lents condicions de sonoritat, i amb l’oportunitat de potenciar les seves actuacions a través de la tecnologia visual que s’implementarà en el transbordament de l’estació.

ARS GRÀCIA és una proposta d’ARTIFICIA, plataforma catalana de promoció i difusió de l’ús de la intel·ligència artificial a les arts, amb el suport de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), Kreomúsica i l’Associació de músics del carrer i del metro de Barcelona (AMUC).

La prova pilot s’instal·larà únicament en un recorregut concret de l’intercanviador i es preveu que es posi en marxa al llarg del proper mes de novembre  durant tres mesos que serviran per monitoritzar i avaluar els resultats. Prèviament, es farà una prova en un entorn controlat per ajustar la part tècnica i garantir les normes d’accessibilitat universal. El projecte rebrà 50.000 euros de finançament, un 80% del total, aproximadament, més un premi de 3.000 euros.

El repte dirigit a empreses, startups, centres d’investigació i innovació, universitats i diferents consorcis i col·lectius va rebre 52 projectes, dels quals sis van resultar preseleccionats per la següent fase.

A més del projecte guanyador, dues propostes més han estat premiades amb 3.000 euros: Atmósferas en Tránsito, del col·lectiu we are Labels, i El Cànon de Barcelona, de l’equip Flop Work.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit