Inaugurada la tercera biblioteca més gran de Barcelona

Situada al carrer del Treball 219, al barri de la Verneda, la Biblioteca García Márquez substitueix a la biblioteca que hi havia abans, però la nova és deu vegades més gran

La nova biblioteca García Márquez del districte de Sant Martí, la tercera més gran de la ciutat amb una superfície de 3.000 metres quadrats, s’ha inaugurat aquest dissabte. El centre donarà cobertura als 55.000 veïns del districte i estarà centrat en la literatura llatino-americana. Tot i que es va començar a construir el 2018 però no s’ha pogut acabar fins ara per culpa dels retards provocats per la pandèmia. La biblioteca acollirà també el fons Francisco Ibáñez, veí de Sant Martí, format per gairebé 500 títols seus. Els veïns que han acudit a la inauguració s’han mostrat molt contents amb el nou edifici: “No és només un lloc per agafar llibres, és un lloc per estar-s’hi”, ha dit una mare que assegura que vindrà sovint amb els fills.

Situada al carrer del Treball 219, al barri de la Verneda, la Biblioteca García Márquez substitueix a la biblioteca que hi havia abans, però la nova és deu vegades més gran que l’antiga. El nom se li ha posat en honor al gran escriptor colombià Gabriel García Márquez, que va viure a Barcelona entre 1967 i 1975.

Matí de carnets i lloguer de llibres

Des de les 10h del matí, la biblioteca ha estat plena de joves i grans que entraven a explorar la nova instal·lació. Sobretot famílies amb nens que miraven llibres i jugaven a l’espai infantil que té l’edifici. Moltes de les mirades s’alçaven cap amunt, per veure les quatre plantes que formen la biblioteca i les escales centrals que donen accés a totes les plantes i que es veuen des de baix.

Per l’eufòria de la inauguració, molts agafaven llibres en préstec o es feien el carnet de la biblioteca.

Espais dedicats a García Márquez i Francisco Ibáñez

Els que exploraven l’espai s’han trobat amb el bust de l’escriptor colombià que dóna nom a la biblioteca. El centre, a més de tenir l’objectiu de tenir una gran oferta de literatura llatino-americana, té una zona dedicada a l’obra de García Márquez. Títols com “El Coronel no tiene quien le escriba” o “Cien años de soledad” es poden trobar en diferents idiomes i en diferents edicions.

Però García Márquez no és l’únic que té un espai per ell a la biblioteca. Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí, també hi té un racó propi: el Fons Francisco Ibáñez, dotat amb més de 500 títols dels seus còmics de Mortadelo i Filemón, 13 Rue del Percebe o el Botones Sacarino, entre d’altres.

Ell mateix l’ha pogut veure avui a la inauguració. Als seus 86 anys, el creador de Mortadelo i Filemón ha contemplat el seu racó acompanyat de l’alcaldessa Colau i li ha transmès la seva satisfacció de com havia quedat. A més, Ibáñez ha comentat de nou que, mentre pugui, seguirà dibuixant als seus personatges i publicant còmics pels més petits.

L’alcaldessa reivindica la llibertat

L’alcadessa de la ciutat, Ada Colau, ha visitat les instal·lacions i després ha fet un parlament des d’un escenari que s’ha muntat al costat de la biblioteca per fer una celebració completa de l’esdeveniment. “Hem de defensar que la llibertat no és el capitalisme del campi qui pugui. La llibertat és que hi hagi una biblioteca com la García Márquez a tots els barris”, ha asseverat.

Al final del seu discurs amb el que s’ha clos l’acte, Colau ha volgut enviar un missatge als nens: “Em dirigeixo a vosaltres, nens i nenes. Aquesta biblioteca és vostra. Us farà poderoses. Així que utilitzeu-la tots els dies. Perquè és vostra”, ha sentenciat.