Santa Coloma de Gramenet inaugura el Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina

Es tracta de l'únic refugi museïtzat i teatralitzat de l’àrea metropolitana

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina és un projecte impulsat per la regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, en què han participat l’Àrea de Cultura i l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

A l’acte d’inauguració, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon ha destacat “la importància d’aquest recuperat espai de Memòria Històrica per a la ciutat i la necessitat de fer, des de les institucions i en col·laboració amb els diferents actors socials i entitats ciutadanes, un esforç per recuperar i no oblidar la nostra recent història“.

La iniciativa de recuperar i obrir el refugi antiaeri i incorporar-lo al patrimoni visitable de Santa Coloma s’ha d’entendre com una peça essencial per conèixer la història més recent de la ciutat.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del Grup de Recerca Didpatri, de la Universitat de Barcelona, autor de la museografia i del disseny expositiu del refugi; grups de recreació, música d’època de la guerra i una degustació d’aliments propis del moment a càrrec de Kuanum, Patrimoni Interessant i Divertit.

La visita al refugi, que per les seves característiques constructives serà en grups reduïts i sempre acompanyats d’un guia, permet reviure algunes experiències utilitzant elements audiovisuals, plafons explicatius i objectes d’atrezzo. L’entrada al refugi es farà per l’accés que hi ha a la plaça de Pau Casals, on hi ha l’espai amb una museografia més potent pel fet de ser l’espai de majors dimensions i més polivalent.

A partir d’aquí es recorrerà la galeria fins al final, amb sortida a l’interior del Museu.
Les visites guiades començaran el diumenge 19 de març, amb reserva gratuïta d’entrades a grameticket.cat