Imposen 212 denúncies a patinets elèctrics durant el febrer a l’Hospitalet

La majoria de les sancions són per conduir en zones de vianants, no respectar els semàfors, circular de forma negligent, transportar passatgers i usar auriculars

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Urbana de L’Hospitalet ha imposat durant el mes de febrer un total de 212 sancions a persones conductores de patinets elèctrics, durant la campanya de control de la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal que ha realitzat a tots els districtes de la ciutat. 

 

La majoria de les multes —de 80 a 1.000 euros, segons la gravetat de la infracció— són per circular en zones de vianants (95), no respectar el semàfor en vermell (38), conduir de forma negligent (21), transportar passatgers al vehicle (21) i per utilitzar auriculars (17). 

 

Altres infraccions estan motivades per la circulació en direcció prohibida, no dur l’enllumenat reglamentari, usar el mòbil o conduir amb presència de drogues a l’organisme, entre d’altres. 

 

Des del passat 2 de gener, ha entrat en vigor una modificació dels reglaments generals de circulació i de vehicles que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). D’aquesta manera, s’unifiquen els criteris que cada municipi aplicava en aquest àmbit. 

 

El reial decret aprovat pel Consell de Ministres el passat mes de novembre defineix els VMP com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar una velocitat de 6 a 25 km/h, definició de la qual queden exclosos els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda. 

 

Amb aquesta regulació, en queda prohibit l’ús per les voreres i les zones de vianants, només poden ser utilitzats per una persona i han de limitar la velocitat a 25 km/h. A més, els patinets elèctrics han de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, per la qual cosa els seus conductors no poden usar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues. Els VMP tampoc no poden circular per vies interurbanes, travessies, túnels urbans, autopistes ni autovies. 

 

L’Hospitalet ja venia aplicant mesures de control sobre la circulació dels patinets elèctrics per l’espai públic de la ciutat, en aplicació de les instruccions de la Direcció General de Trànsit i com a resposta a les queixes ciutadanes pel mal ús d’aquests vehicles de mobilitat personal. 

 

Així, durant l’any 2020 la Guàrdia Urbana va fer campanyes i controls específics que es van saldar amb un total de 750 denúncies. Les tasques de control, que continuen aquest any, se centren principalment als llocs de més gran afluència de persones, on l’ús incorrecte dels patinets pot ocasionar accidents i problemes amb els vianants.