Núria Marín activa el lobby empresarial de L’Hospitalet per a la recuperació econòmica i social

L’alcaldessa defensa que els ajuntaments tinguin un paper clau en el nou sistema socioeconòmic i demana tenir “veu i vot” en la gestió dels fons europeus

L’alcaldessa de L’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha afirmat que “tenim el repte d’encarar el món postpandèmia amb un nou model de governança, una nova forma de governar coordinadament entre tots els nivells de l’administració, però també amb el sector privat i la societat civil”. Marín ha fet aquestes declaracions en el marc de “Diàlegs per a la reconstrucció”, una trobada per parlar sobre la reactivació econòmica i el paper que tenen les metròpolis i els agents econòmics en aquest procés i en la qual ha participat una desena d’experts dels diferents àmbits de la societat i l’economia.

L’alcaldessa ha recordat com la primera gran conseqüència de la Covid-19 en l’economia va ser la cancel·lació del Mobile fa més d’un any. “Doncs bé, a finals d’aquest mes el Mobile torna i marca l’inici de la recuperació”, ha dit.

Núria Marín ha exposat que ara “és l’hora de recuperar el sentit moral de l’economia i fer de la lluita contra el canvi climàtic una qüestió transversal a partir del compliment dels ODS”. “Els ajuntaments tenim la responsabilitat i la voluntat de garantir que ningú es quedi enrere, per la qual cosa reivindiquem tenir veu i vot en la gestió dels 140.000 milions d’euros de les ajudes europees”.

A L’Hospitalet aquest compromís amb la recuperació s’ha concretat amb la posada en marxa del Pacte de ciutat, un front comú institucional i ciutadà que ha previst 224 accions a executar amb l’horitzó de 2023, de les quals ja s’han iniciat el 60%. “Una d’aquestes accions és el Projecte Millennials, que, en col·laboració amb l’Escola d’Organització Industrial del Ministeri d’Indústria, destinarà 800.000 euros per formar 400 joves i reforçar les seves competències digitals amb l’objectiu d’integrar-los al món laboral”, ha anunciat.

Pel que fa a la transformació digital i la transició ecològica, l’alcaldessa ha defensat que és l’oportunitat per aconseguir “l’accés de tothom a serveis, drets o igualtat d’oportunitats”. I ha continuat: “a L’Hospitalet presentarem set grans projectes innovadors als fons Next Generation, amb un valor de 740 milions d’euros, alineats amb les polítiques de transició ecològica, digitalització i augment de la competitivitat”.

Marín ha explicat que una d’aquestes apostes per fer de L’Hospitalet una ciutat plenament connectada és la instal·lació a la planta superior del Mercat de la Florida d’un equipament municipal de proximitat que vertebrarà aquest “viatge” cap a la digitalització: La Florida 6.0. La seva localització estratègica —propera al campus universitari, connectada amb el districte econòmic i el clúster biomèdic i a sobre d’un mercat municipal— farà de La Florida 6.0 “un gran laboratori d’innovació, on conviuran totes les accions destinades a reduir la bretxa digital, redissenyar l’atenció de proximitat i un espai de referència per desenvolupar solucions digitals per a les necessitats de la ciutadania i del teixit productiu”. Aquest espai també acollirà la nova Regidoria dels Districtes IV-V, un nou model basat en la digitalització i en l’acompanyament actiu dels veïns i de les veïnes en l’ús de la tecnologia.

L’alcaldessa ha manifestat que aquests projectes “són essencials. Amb recursos europeus els farem ràpidament, però, si no venen els fons, continuarem treballant cercant recursos per poder desenvolupar-los”.

John Hoffman, conseller delegat de GSMA, considera que “hem de treballar plegats cap a una economia resilient i sostenible. Són temps de col·laboració per reactivar l’economia plegats”.

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha dit que “Fira actua com a motor de la reactivació econòmica de Barcelona i de l’àrea metropolitana i, en època de crisi, aquesta missió té més sentit que mai”.

D’altra banda, Marc Puig Guasch, CEO de Puig, ha manifestat que “el pla 2030 de Puig reflecteix el compromís de l’empresa familiar amb la sostenibilitat i el medi ambient.”

Bisila Bokoko, CEO de BBES. Ex-directora executiva de la Cambra de Comerç Espanya-EUA a Nova York, ha defensat “la diversitat, en el sentit més ampli, com a via per aconseguir avançar en la recuperació” i ha proposat un canvi de paradigma i el treball conjunt dels sectors públic i privat.

Montserrat Figuerola, gerent territorial de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha destacat “l’aposta pel clúster biomèdic de Bellvitge, un projecte compartit amb l’Ajuntament de L’Hospitalet amb l’objectiu comú d’atreure empreses amb capacitat d’innovació.”

La presidenta de Red Eléctrica Española, Beatriz Corredor, ha expressat el compromís de @RedElectricaREE amb la sostenibilitat i amb les noves tecnologies.

Matías Carnero, president del Comitè d’Empresa de SEAT i membre del Consell de Supervisió del Grup Volkswagen, ha dit que en “la transició del cotxe de combustió a l’elèctric, hem de reinventar-nos per no perdre ocupació i reubicar aquests treballadors en altres llocs de treball.”

Fernando Silva, director general de Smart Infrastructure a Siemens España i Portugal, ha destacat la importància en la innovació.

I Felipe Campos, conseller delegat d’AGBAR, ha afegit que són “una empresa que té tres eixos: solidaritat, ocupació de qualitat i construcció verda.”

Marín ha tancat l’acte dient que “aconseguir una societat i una economia més compromeses amb les polítiques d’igualtat, mediambientals i democràtiques requereix mesures a curt termini però també d’altres a més llarg termini” i ha afirmat que “m’omple d’orgull dir que gairebé tots els participants en aquests diàlegs estan vinculats personalment o professionalment amb la ciutat. D’alguna manera, podem dir que avui escenifiquem una espècie de lobby de L’Hospitalet”.