L’Hospitalet obrirà escoles bressol després de passar a fase 3

Serà el 29 de juny

L’Ajuntament de L’Hospitalet obrirà les escoles bressol de la ciutat el 29 de juny, dies després que previsiblement la ciutat hagi passat a la fase 3 de la desescalada per la pandèmia de la Covid-19.

L’alcaldessa de la ciutat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha informat d’aquesta data en una entrevista avui dissabte amb TV3, en què ha expressat la seva satisfacció per la passada dilluns que ve a la fase 2 de la desescalada i en què ha demanat “responsabilitat” als ciutadans per al bon desenvolupament de la feina conjunta contra el coronavirus.

Marín, preguntada per la reobertura d’aquests centres i la demanda d’ajuts de les escoles bressol de titularitat privada, ha indicat que les que són de propietat municipal obriran a finals de juny i que les peticions de les privades les ha elevat a la Generalitat, que és l’administració competent.

L’alcaldessa ha incidit, però, en què entén aquestes peticions perquè és un sector que ho ha passat “molt malament” al confinament.

Marín ha dit també que “és una bona notícia” el pas a la fase 2 de la ciutat i, davant l’eventualitat que es pogués entrar a la fase 3 només una setmana després, ha subratllat que la decisió no correspon als ajuntaments.

Sí que és responsabilitat dels ciutadans, ha insistit, que es respectin les distàncies de seguretat entre persones. “Faig una crida a la responsabilitat”, ha afegit Marín, qui ha puntualitzat que els hospitalencs “han estat molt responsables” en el confinament.

Ha recordat, davant la petició d’ajudes per part dels empresaris de la ciutat i del Baix Llobregat, que fa setmanes ja va proposar la negociació “d’un pacte de ciutat” per rellançar l’economia local.

Marín ha indicat, en aquest sentit, que l’ajuntament ultima el projecte per fer de L’Hospitalet una referència europea en l’àmbit de la biomedicina aprofitant la presència del complex mèdic de Bellvitge, centres d’investigació, Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat de Barcelona, pla per al qual, ha dit, compta amb el suport de la Generalitat i el Govern central.

L’alcaldessa ha xifrat en uns 20 milions el cost per a l’ajuntament de la crisi per la Covid-19 atès que ha deixat d’ingressar part dels tributs i ha hagut de gastar més.

En aquest sentit, ha tornat a demanar al Govern central que deixi als ajuntaments gastar la totalitat del superàvit acumulat en els últims anys i no només el 20 per cent, com es va acordar fa setmanes.

Marín ha reiterat les crítiques que va abocar en els passats mesos per la gestió de la Generalitat en l’àmbit de les residència d’avis a l’inici de la pandèmia però ha reconegut que després de passar les competències d’aquests centres al departament de Salut, “ha canviat la situació”.