L’Hospital de Bellvitge, pioner en utilitzar una teràpia gènica per evitar la ceguera hereditària

El centre ha portat a terme tres intervencions en pacients d'entre 20 i 30 anys amb bons resultats

Una de les intervencions en adults amb la teràpia gènica Luxturna per tractar les distròfies hereditàries de retina a l'Hospital Bellvitge. CEDIDA

L’Hospital de Bellvitge ha utilitzat per primera vegada a Catalunya una teràpia gènica en adults per evitar la ceguera provocada per una malaltia hereditària. Aquestes distròfies afecten als fotoreceptors i determinades cèl·lules de la retina, tot produint una degeneració progressiva que acaba en la pèrdua total de la visió o en un elevat grau de discapacitat. Es tracta d’un grup de malalties minoritàries, que afecta unes 15.000 persones a tot l’Estat. Ara, mitjançant la teràpia Luxturna, a partir d’una intervenció quirúrgica es desactiven els efectes nocius de la mutació, el gen recupera la seva funcionalitat i el cicle visual es torna a posar en marxa.

De moment s’han portar a terme tres intervencions en pacients d’entre 20 i 30 anys amb bons resultats. Tal com han assegurat els doctors Lluis Arias, Estefania Cobos i Josep Caminal, “les pacients han experimentat una enorme millora en la seva capacitat visual, tant diürna com nocturna”.

El Servei d’Oftalmologia de l’equipament – juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu – integra una unitat especialitzada en distròfies hereditàries de retina. De fet, sis de les set persones tractades fins ara a tot l’Estat amb aquesta teràpia gènica han estat ateses en aquesta unitat conjunta.