L’Hospital de Bellvitge dedica una jornada a l’anafilaxi, la reacció al·lèrgica més greu

En els darrers anys el volum d’ingressos hospitalaris per aquesta malaltia ha augmentat entre cinc i set vegades

Imatge d'una professional del HUB demostrant com s'administra l'adrenalina autoinjectable. CEDIDA

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) celebra aquest dimecres la cinquena jornada ‘Matí Al·lèrgia Bellvitge’ que enguany està dedicada a l’anafilaxi, una reacció al·lèrgica greu d’instauració ràpida i potencialment mortal. Els estudis indiquen que a l’Estat Espanyol la incidència de l’anafilaxi és d’1,75 casos per 100.000 habitants/any i és major en els infants d’entre 0 i 4 anys.

En el cas de l’HUB, el 4% de les primeres visites ateses el 2020 a la secció d’Al·lergologia van correspondre a anafilaxis. Durant la jornada es tractarà la prescripció d’adrenalina autoinjectable a tots els pacients que hagin presentat una anafilaxi, ja que, tot i la reticència a administrar-la pels seus efectes secundaris, s’ha comprovat la seva eficàcia.

L’anafilaxi es manifesta amb símptomes i signes al·lèrgics que afecten a dos o més òrgans diferents: pell, aparell respiratori, aparell circulatori, aparell digestiu, i amb símptomes neurològics. En els casos més greus pot arribar a provocar xoc i mort.

Les causes més freqüents d’anafilaxi són les reaccions al·lèrgiques als fàrmacs, als aliments i a les picades d’himenòpters (abelles i vespes). Ara bé, això varia segons l’edat del pacient, de manera que en infants la principal causa són els aliments mentre que en adults ho són els medicaments. Tanmateix, fins en un 22% de casos no pot identificar-se’n la causa.

El més important en l’anafilaxi és identificar-la el més aviat possible i tractar-la de manera precoç i enèrgica amb adrenalina intramuscular, ja que s’ha comprovat que el retard en la seva administració s’associa a major risc de mort. “Malauradament hi ha molta reticència a administrar-la per por a possibles efectes adversos”, segons destaca la doctora María Teresa Dordal, especialista de la secció d’Al·lergologia de l’HUB.

Tot i aquestes reticències, durant la jornada s’exposarà que un registre realitzat a Catalunya (estudi ADRESCAIC) en què va participar, entre altres centres, la Secció d’Al·lergologia de l’HUB, es va comprovar que, tot i que els efectes adversos afectaven a una cinquena part dels pacients, en general eren lleus i transitoris i s’associaven a una edat més avançada, a dosis més elevades o a una administració per via intravenosa.

En el decurs de la jornada es tractarà la prescripció d’adrenalina autoinjectable a tots els pacients que hagin presentat una anafilaxi. Es tracta d’un dispositiu que conté una dosi d’adrenalina i que està preparat per a què el pacient mateix se’l pugui administrar a la cuixa sense que sigui necessari tenir coneixements sanitaris. La seguretat i facilitat d’ús que aporten els autoinjectors és un valor afegit quan cal una administració ràpida d’adrenalina en una situació greu i estressant.