La històrica fotoperiodista Gerda Taro tindrà una plaça amb el seu nom a Barcelona

La segona Ponència del Nomenclàtor del 2025 va aprovar les nomenclatures de 63 vials

15 de juliol de 2025 a les 10:44h

La segona Ponència del Nomenclàtor del 2025, reunida ahir, va donar el vistiplau a la creació denous vials i va oficialitzar noms i va fer canvis de denominació d’altres espais.

Amb els acords adoptat ahir, a l’equador del mandat ja s’han aprovat les nomenclatures de 63 vials, dels quals 34 són de dones, 16 d’homes i 13 dedicats a topònims i altres.

A Horta-Guinardó, s’oficialitza el nom amb què ja es feia servir popularment: la plaça de l’Esvoranc del barri del Carmel. En espai entre el carrer de la Conca de Tremp, el carrer de Sigüenza i passatge de Calafell es preserva d’aquesta manera la memòria del que hi va succeir ara fa vint anys amb l’esfondrament del 2005 a causa de les obres del metro al barri.

Sant Andreu, a proposta del centre d’Estudis Ignasi Iglesias amb el suport de les entitats del barri i el districte s’aprova atorgar el nom de plaça de L'Avenç de l'Sport a la plaça de nova creació, que en el seu moment formava part del camp de futbol, a l’espai entre el carrer de Virgili i la rambla de l'Onze de Setembre. Així s’anomenava l’entitat que actualment és la U.E Sant Andreu.

Al districte de Sant Martí, s’aprova el canvi de denominació de la plaça Theolongo Bacchio pel de plaça de Gerda Taro, al barri del Besòs i el Maresme. Una proposta de la Comissió Memòria i Gènere, amb el suport del teixit associatiu i del govern del Districte. El 1993 es va dedicar la plaça a Theolongo Bachio, suposat cabdill laietà, que posteriorment es demostrà que no va existir mai. Ara es reivindica la figura de la fotògrafa Gerda Taro que va ser una de les primeres dones que va exercir i va gaudir de reconeixement com a fotoperiodista de guerra, i va desenvolupar la major part del seu treball durant la Guerra Civil.

Al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou un nou espai entre el carrer de Sancho de Ávila i el carrer de Tànger portarà el nom de plaça de Felicitat Duce. La proposta de l’escola LCI de moda amb el suport del districte vol reconèixer aquesta modista pionera en la democratització de l’ensenyament de moda i en la igualtat en el sector a principis del s.XX.

Altres canvis, motivats per l’actualització i revisió dels noms o esmenes d’errors històrics i ortogràfics, són el canvi del Passatge Aymà pel de Passatge Aymar, un espai entre el carrer del Taulat i el passeig de Calvell, al barri del Poblenou. Una esmena que respon a restituir el cognom real del propietari dels terrenys, Agustí Aymar i Gelabert. Pel mateix motiu la plaça Sant Bernat Calbó serà la de Sant Bernat Calvó.

S’esmena el carrer d’Alcalá de Guadaira, que passa a ser el carrer d’Alcalá de Guadaíra, situat entre el carrer de Menorca i la rambla de Guipúscoa a Sant Martí de Provençals a proposta de la Societat d’Estudis de la Verneda i el districte.

Ciutat Vella, entre el barri del Raval i la Barceloneta, el nou espai entre la plaça de les Drassanes i el carrer del Doctor Aiguader s’anomenarà Túnel del Port Vell. Amb aquesta nomenclatura el departament de túnels i espai urbà demana regularitzar la denominació del nou túnel del Port Vell, sorgit de la unificació de diferents trams de túnel.

Al districte de Les Corts es fa el canvi de denominació del carrer Jordi Girona que incomplia la Llei de memòria democràtica 20/2022, ja que Jordi Girona va participar activament en la preparació del cop d’estat de 1936. Ara aquest espai entre el carrer del Gran Capità i el carrer de Pere Duran Farell portarà el nom de Bet Figueras, arquitecta i paisatgista que va intervenir en la transformació de la ciutat l’any 92, en el Parc de Cervantes, el Jardí Botànic, o el disseny d’illes de la Vila Olímpica i que va morir el 2010.

També a Pedralbes a tocar d’aquest nou carrer i el carrer de John M. Keynes un nou espai seran ara els Jardins de Joan Triadú, l’escriptor nascut a Ribes de Freser 1921 i que va morir a Barcelona el 2010.

A Sarrià-Sant Gervasi el carrer de Sant Liguori, passa a ser el carrer de Víctor Grífols i Lucas. Situat a la Bonanova és un vial entre el carrer dels Dominics i el carrer de Jesús i Maria. Amb aquest canvi es vol reconèixer el químic, i empresari farmacèutic posant el seu nom al carrer on ja es troben el Museu Grifols i la seu de l’empresa i la seva fundació.

Al mateix barri entre el carrer d'Isaac Newton i el carrer de Teodor Roviralta hi haurà els Jardins de Francesc Moragas i Barret , Moragas i Barret va ser un advocat i economista català, fundador de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis.

Nou Barris es dedica una plaça Maria Antonia Canals i Tolosa, una reconeguda pedagoga nascuda el 1931, que es va dedicar a l’ensenyament i la formació de mestres i va fundar l’escola de Ton i Guida, una experiència pedagògica renovadora sorgida l’any 1962 al barri de Roquetes. Estarà entre el carrer del Llopis i el carrer del Pla de les Cireres d’aquest barri.

Per la seva trajectòria en l’activisme pels drets educatius va rebre, entre d’altres, la Medalla d’Honor de la Ciutat, la Creu de Sant Jordi o el premi president Macià.

Plaques de memòria

A l’Eixample , a petició del COAC i la seva família es col·locarà una placa a l’edifici on va néixer l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas Guardiola (BARCELONA 1925 – 2021) al carrer Casanova, 71.

A Ciutat Vella es posarà una placa de memòria a Pau Caldés Calvet. (Terrassa 1912 – Barcelona 2015), el que fou mossèn de l’Església Sant Miquel del PortEl reconeixement es fa a petició de l’Associació de Veïns de la Barceloneta.

També en tindrà una l’actor Jose Sazatornil Saza (Barcelona 1925 – Madrid 2015) a carrer Alt de Sant Pere número 74bis, edifici de propietat municipal.