L’Ajuntament de Granollers ha organitzat aquest dijous, per segon any consecutiu, la Jornada d’Art, Educació, Pensament i Cultura. Una trobada per a professionals i col·lectius de la cultura que valoren el compromís social de les arts i que tenen present l’educació com a eix troncal i prioritari en la construcció d’una ciutadania crítica i creativa.
Una seixantena de professionals de museus, col·lectius, centres artístics, institucions i projectes d’arreu de Catalunya i també d’Espanya s’han trobat a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. En aquesta ocasió, la trobada s’ha centrat a compartir experiències d’èxit de cada centre.
Unes propostes que contemplin atendre les necessitats culturals i el desenvolupament de les capacitats de les persones que hi han participat. D’altra banda, la jornada també ha analitzat justament el contrari, els fracassos i els errors d’altres projectes. Així, s’ha fet servir l’error com a eina per observar i generar canvis i millores en les iniciatives dels participants.
La jornada, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, té un format únic a Catalunya, ja que barreja diversos sectors i també iniciatives de diversos territoris i, alhora, fa servir una metodologia basada en l’intercanvi, el diàleg i la creació de xarxa.
Justament l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha destacat que la jornada crea «una xarxa de present i de futur dels centres culturals del país, que tenen un paper educatiu clau en la societat per fer-nos millors persones, més crítiques, lliures i creatives».
L’alcaldessa reitera aquesta idea assegurant que l’educació i la cultura són les principals eines per tenir “una ciutadania lliure, crítica, responsable i activa”, i s’ha mostrat convençuda de l’èxit d’aquesta iniciativa: “segur que avui sortim amb unes terceres jornades de cara a l’any vinent”.
Barnusell ha destacat també la importància d’aquestes jornades i del paper que hi juguen molts equipaments educatius i culturals de la ciutat, “una ciutat de 62.000 habitants amb un paper principal de la cultura” amb grans equipaments culturals que han de ser “vertebradors de la societat” i “acompanyar i formar ciutadans responsables, lliures, crítics i actors, no només espectadors, sinó també actors i participants d’aquesta construcció i d’aquests grans centres i equipaments culturals”.
L’activitat ha estat dinamitzada per Angélica Sátiro, escriptora, comunicadora, investigadora, educadora, filòsofa i artista experta en creativitat i infància. L’artista i il·lustrador Javirroyo ha estat l’encarregat de fer la relatoria gràfica de la jornada.
Entre els assistents trobem Javier Martínez, arquitecte i soci fundador de l’estudi Lugadero (Sevilla); l’artista i divulgadora científica Miren Karmele Gómez, de Kutxa Fundazioa i TBK (Donostia); Rubén Barroso, artista, gestor cultural, educador i creador de Contenedores Festival i Fonoteca (Sevilla); Tonina Cerdà del Museu Picasso de Barcelona; així com representants de museus o espais expositius d’arreu del territori com el MACBA, el CCCB, Matadero (Madrid), el Museu de la Mediterrània (Torruella de Montgrí) o el Museu del Suro de Palafrugell, entre molts altres.