Granollers crea un punt de recollida i sanejament de material informàtic

Avatar photo

El Labdoo Hub Granollers és un projecte resultat de la coordinació de diversos serveis municipals, l’institut Carles Vallbona i la xarxa social col·laborativa Labdoo

L’Ajuntament de Granollers se suma al projecte de la xarxa social col·laborativa Labdoo que treballa amb ordinadors i material informàtic amb l’objectiu de sanejar-los i fer-los arribar a les persones que els necessitin. Entre els objectius d’aquest projecte de cost 0 destaquen la reducció de l’escletxa digital a la ciutat, el foment de l’economia circular i el foment de valors. Així, l’Ajuntament ha creat el Labdoo City Hub Granollers que serà punt de recollida i de recuperació del material informàtic que es destinarà, posteriorment, a famílies vulnerables, prèvia petició per part d’entitats, escoles…

El projecte s’ha presentat aquest dimecres al matí en roda de premsa al Centre Tecnològic i Universitari de Roca Umbert. El regidor d’Educació, Francesc Arolas, ha afirmat que «el hub ajudarà a fer front a l’escletxa digital i posa en relleu alguns dels valors que creiem necessaris per tenir un món millor i més sostenible».

Arolas també ha explicat que el projecte és possible gràcies a la participació de diversos serveis municipals que s’han coordinat per fer-ho possible. Així, el «drop point» o punt d’entrega dels ordinadors és a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. El Servei d’Educació ha fet possible que alumnes del cicle formatiu de grau mig d’informàtica de l’institut Carles Vallbona treballin en el sanejament del material informàtic que es reculli a Roca Umbert per donar-li un segon ús. Aquesta feina són pràctiques incloses en els seus estudis que tutoritza el Servei d’Informàtica. A més, a través de la Plataforma Grid Granollers promoguda en el marc del projecte Granollers entra en simbiosi, l’empresa VIVACE LOGÍSTIC va fer la primera aportació de material facilitant l’inici del projecte a la ciutat.

Pedro Tort, col·laborador de Labdoo, ha explicat l’origen d’aquesta xarxa social col·laborativa i ha explicat que actualment «la seva activitat se centra a Catalunya per reduir l’escletxa digital que hi ha en diversos col·lectius» i ha afegit que «el que s’engega ara a Granollers volem intentar que arribi a molts més punts del país». En aquest sentit, la directora de l’institut Carles Vallbona, Olga Romero, ha afegit que «volem buscar solucions als reptes de la nostra ciutat per fer-la més sostenible i esperem que iniciatives com aquesta es puguin anar multiplicant».

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha destacat que el projecte «és la suma d’una nova economia o economia circular, d’una ciutat educadora que aposta per l’educació arreu i alhora és una construcció col·lectiva que es fa un espai especial: Roca Umbert». Aquesta iniciativa també dona resposta a una de les propostes sorgides en el procés participatiu del Pacte de Ciutat, concretament en el grup de «Ciutat Digital», dut a terme a finals del 2020, i dona continuïtat al repartiment de dispositius informàtics que es va fer durant el confinament. Alhora respon a un model de ciutat que avança cap al desenvolupament sostenible, en especial en la reducció de les desigualtats (ODS 10).

Com funciona el Labdoo City Hub Granollers?

Granollers s’ha adherit a la xarxa social col·laborativa Labdoo que recupera ordinadors i dispositius de segona mà que per destinar-los a famílies vulnerables. A través de la web del projecte (www.labdoo.org(link is external)) ja es poden registrar les donacions i la plataforma indica quin és el hub més proper per a portar-les. A més, a través del portal GRID (https://www.gridgranollers.com/mercat-de-recursos(link is external)) les empreses també poden fer donacions d’ordinadors que seran sanejats per fer arribar a les persones que els necessitin.

El funcionament de Labdoo es pot resumir en 5 passos:

1- Localitza i etiqueta a la plataforma un ordinador utilitzat (així se’n podrà fer seguiment durant tot el procés)

2- Porta el dispositiu al «drop point» o punt d’entrega a Roca Umbert on es sanejarà l’ordinador i s’hi instal·larà programes de codi lliure dissenyats per la xarxa Labdoo.

3- Es porta el dispositiu a l’escola o persones destinatàries (prèviament cal que s’hagi fet la petició per part d’un centre educatiu o entitat a la plataforma, no per part d’un particular)

4- S’entrega el dispositiu i es fan fotografies per documentar l’entrega

5- Quan l’ordinador ja no funciona i no es pot tornar a reparar, es porta a una planta de reciclatge per minimitzar l’impacte dels residus electrònics al planeta

Labdoo és una xarxa social iniciada l’any 2010 i dissenyada des de zero per servir una causa social i té aquestes característiques destacades:

– És un projecte sense ànim de lucre

– Es basa en la col·laboració

– El codi de la xarxa social és obert i gratuït (GPLv3)

– Qualsevol pot participar-hi

– Està dissenyat per funcionar sense emetre emissions de CO2 addicionals

– No requereix finançament (prova de recessions econòmiques)

– És lliure de qualsevol tipus de publicitat

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen in fraganti un home per una temptativa de robatori en una farmàcia

Notícia següent

L’Estació Espai Jove ajuda a millorar el perfil professional de 15 joves amb el projecte Impuls-21

Notícies relacionades