Gavà s’afegeix a la commemoració del Dia Internacional del Reciclatge amb una campanya per fomentar la recollida dels olis domèstics. L’objectiu és conscienciar la ciutadania de la importància de separar correctament i reciclar l’oli vegetal procedent de la cuina.
L’acció ve precedida de la instal·lació de 32 contenidors al carrer, accessibles a tothom, on poder dipositar, en un envàs de plàstic -sempre ben tancat i preferentment reutilitzat, l’oli que es genera a les llars gavanenques.
L’alcaldessa Gemma Badia ha manifestat que “aquestes accions, a més de crear consciència ecològica, eviten contaminar les aigües i el mar amb tot el que fem servir. A la fi, l’oli que gastem per cuinar pot convertir-se en biodièsel, glicerina o altres subproductes. Per això, encoratjo a la ciutadania a reciclar-lo i allargar la seva vida útil”.
Carpes informatives i distribució d’embuts
Des d’avui i fins dissabte, es durà a terme una campanya divulgativa. Aquesta consistirà en la instal·lació d’una carpa amb personal que distribuirà fulletons informatius i embuts per poder facilitar la separació i posterior reciclatge de l’oli de cuina.
La carpa informativa i on la ciutadania podrà recollir l’embut romandrà instal·lada en els punts i horaris següents:
Dimecres 17
- de 10 a 14 h a la plaça Jaume Balmes (Ajuntament)
- de 17 a 19 h a la cruïlla Rambla / Màrtirs del Setge
Dijous 18
- de 10 a 14 h a MercaGavà (plaça Catalunya)
- de 17 a 19 h a la plaça Magdalena Trias
Divendres 19
- de 10 a 14 h al Mercat del Centre (plaça Major)
- de 17 a 19 h al passeig Maragall amb plaça de l’Església
Dissabte 20
- de 10 a 14 h al parc de la Torre Lluc, on se celebrarà el Flea Market, el. Mercat de segona mà de Gavà.
A través d’aquesta acció es pretén promoure l’ús dels contenidors de recollida d’oli, que arriben a tots els punts de Gavà. També al Punt Verd de la plaça Catalunya, on ja es recull aquest tipus de residu especial.
Per què cal reciclar l’oli de la cuina?
Aquest és un residu altament contaminant si es llença per l’aigüera o el lavabo. El greix de l’oli obstrueix les canonades i afavoreix la proliferació de microorganismes associats a plagues urbanes i males olors.
Si arriba a les platges, rius o aqüífers forma una pel·lícula flotant que consumeix l’oxigen de l’aigua i provoca la mort dels organismes que hi viuen a terra, també destrueix la fertilitat dels sòls.
Què se’n fa de l’oli recollit?
Quan es recull l’oli separadament i es recicla, es poden obtenir altres subproductes com ara biodièsel (combustible vegetal menys contaminant) o glicerina, base de sabons, lubrificants, ciris, pintures, vernissos, productes de cosmètica i altres productes com ara adobs orgànics.