Garanteixen l’accés “lliure i gratuït” al monestir de Sant Miquel del Fai

  Les obres per adequar l'espai s'estimen en un any de durada

  La Diputació de Barcelona garantirà l’accés “lliure i gratuït” al monestir de Sant Miquel del Fai (Sant Feliu de Codines, Vallès Oriental), després que l’ens hagi adquirit l’espai per 1,3 MEUR. Així ho ha explicat la presidenta, Mercè Conesa, qui ha destacat que a partir d’ara el monestir començarà una nova etapa que permetrà “connectar” el territori de manera equilibrada, a través, entre d’altres, d’un turisme “respectuós i de qualitat”. En aquest sentit, la Diputació vol evitar sobretot que el monestir de Sant Miquel del Fai es converteixi en un enclavament “massificat”, arrel de la seva reobertura per a tothom un cop acabin les obres d’adequació, que previsiblement haurien de durar un any. El nou pla d’usos que s’està redactant haurà de determinar-ne els detalls, però hi haurà controls a les entrades i també panells dissuasius a la carretera per indicar el nombre de places lliures al pàrquing.
  El monestir de Sant Miquel del Fai i una finca privada de 70,5 hectàrees és l’espai que ha adquirit recentment la Diputació de Barcelona per 1,3 MEUR, en un espai a cavall entre el Moianès i el Vallès Oriental. El diputat de Presidència i Serveis Generals de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana, ha destacat que l’objectiu final és donar valor als elements patrimonials d’aquest paratge, com l’Ermita de Sant Martí del Fai, la Casa Prioral o l’Església romànica de Sant Miquel, a més de tot l’entorn natural.

  Ciurana ha explicat que el conjunt patrimonial restarà tancat al públic fins l’estiu vinent. En tot aquest temps es duran a terme diferents actuacions per adaptar i arranjar tot l’espai a la normativa “i pugui ser visitada amb seguretat”. A més, Sant Miquel del Fai estarà vigilat les 24 hores del dia pels serveis de seguretat.

  “Hem de procurar que l’èxit no dificulti la visita”, ha dit Jaume Ciurana. Així doncs, la Diputació vol garantir que la visita es pugui fer “amb qualitat i amb seguretat i sense massificació”. “Que sigui gratuït no vol dir que en un moment determinat no puguem regular l’accés”, ha puntualitzat.

  En consens amb el territori i els diferents alcaldes de la zona, ha apuntat el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, actualment s’està elaborant un pla d’usos que hauria de veure la llum a finals de juliol. Aquest document recollirà tot allò que pot oferir aquest espai natural, s’establiran línies en matèria de control d’incendi o gestió forestal, per exemple. El diputat Ciurana també ha avançat que es duran a terme estudis sobre la biodiversitat, el patrimoni o les coves, entre d’altres.

  La gestió del monestir de Sant Miquel del Fai serà pública. Així ho ha assegurat la presidenta Mercè Conesa, qui ha recordat que es tractarà del 14è espai natural que gestiona la Diputació de Barcelona on ja hi ha ja altres elements de patrimoni “de primer nivell”. De fet, Ciurana ha subratllat que els valors patrimonials i naturals situen Sant Miquel del Fai com un indret de primer ordre d’interès arquitectònic i històric que, a més, està integrat dins l’Espai d’Interès Natural dels Cingles del Bertí i també es troba dins la Xarxa Natura 2000.

  Conesa ha destacat que Sant Miquel del Fai vol ser un espai de referència en la visita i interpretació dels Cingles del Bertí i en la interrelació entre el patrimoni natural i cultural dins la singularitat del seu paisatge.

  L’assentament de Sant Miquel del Fai té un origen religiós, i el conjunt edificat té les seves arrels en la fundació d’un monestir entre els anys 997 i 1006 per part de Gombau de Besora, senyor feudal del castell de Montbui, que havia comprat les terres als Comtes de Barcelona.