L’Hospitalet acull de nou FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, per promoure l’envelliment actiu de les persones grans, del 26 al 28 d’abril a La Farga, Centre d’Activitats de L’Hospitalet.
L’acte d’inauguració serà dimecres, 26 d’abril, a les 12.30 hores, amb la participació de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; M. Ángeles Sariñena, regidora de Participació i Relacions Ciutadanes; Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya; Xavier Godàs, director general d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona; Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Juli Simón, president de la Fundació FiraGran.
L’objectiu de la fira és continuar sent l’espai de trobada i l’esdeveniment adreçat a les persones grans més important d’Europa, amb més de 350 activitats gratuïtes. Aquesta 24a edició espera mantenir l’èxit d’assistència i participació de l’any passat, que va superar els 25.000 visitants. FiraGran 2023 té el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Més de 80 empreses, entitats i institucions ofereixen serveis, programes i productes per a persones grans. Enguany, l’esdeveniment incorpora una àmplia oferta cultural, amb l’organització del festival Cinema Gran, fruit d’un acord amb el festival de cinema La Gran Pantalla, i l’obra de teatre Cadires, una reflexió, en to d’humor, sobre la vellesa i el fet de fer-se gran, protagonitzada pels actors Mont Plans i Oriol Genís i amb la direcció d’Albert Arribas.
Aquestes activitats se sumen a un concurs de fotografia digital, a través de telèfons mòbils; la segona edició de la Bicicletada de la Gent Gran, que sortirà des de Barcelona per arribar fins al recinte firal, el dia 27 d’abril a partir de les 9 hores, i la caminada per a majors de 60 anys, que recorrerà els carrers i parcs de L’Hospitalet divendres, 28 d’abril, a partir de les 10 hores. L’esdeveniment també organitza una trobada sardanista dijous, 27 d’abril, a les 16 hores, a la plaça de l’Ajuntament.
L’Ajuntament de L’Hospitalet tindrà un estand a la fira on es faran diferents tallers: de plantes medicinals, intergeneracionals i sobre l’estalvi energètic i de consells contra el canvi climàtic. A més, els casals de la ciutat participaran en exhibicions al recinte i el Casal de Gent Gran de Santa Eulàlia organitzarà una xerrada sobre sexologia, el dia 25 d’abril, a les 17 hores, amb la sexòloga Francisca Molero.
L’entrada és lliure en horari de 10 a 19 hores i totes les activitats es poden consultar al web de FiraGran 2023.
Jornades professionals
FiraGran també ofereix l’oportunitat d’assistir a conferències i col·loquis sobre aquells temes que interessen i preocupen les persones grans. S’hi tractaran qüestions com la participació de la gent gran en el voluntariat i la realitat del col·lectiu LGTBIQ+, i s’hi oferiran xerrades sobre prevenció i autoprotecció d’incendis domèstics o sobre els drets al final de la vida.
La seguretat de les persones grans en tots els seus vessants serà l’eix de la jornada FiraGran, que tindrà lloc el 28 d’abril, a les 10 hores, a l’auditori de La Farga. Comptarà amb la participació de diferents administracions, entre les quals l’Ajuntament de L’Hospitalet, que explicarà el projecte del Tic Truck, el punt TIC itinerant que té com a objectiu donar un servei gratuït de suport digital a la ciutadania de la ciutat.
El debat ètic al voltant de les contencions en l’àmbit residencial i la necessitat d’una regulació per garantir-ne la bona praxi és el centre de la jornada professional que tindrà lloc el 26 d’abril i que organitza l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència Gerontològica (ASCAD) i la Fundació FiraGran.
Macroenquesta per avaluar l’impacte de la bretxa digital
En el marc del saló, la Fundació FiraGran passarà una macroenquesta entre els assistents a l’esdeveniment per conèixer el seu grau d’alfabetització digital i els possibles obstacles per fer ús de dispositius informàtics i accedir a Internet. L’objectiu és avaluar l’impacte de l’anomenada bretxa digital, una de les principals preocupacions de la gent gran.
A l’àrea d’expositors, les persones grans podran participar en una àmplia oferta de tallers i col·loquis per mantenir la salut. Entre d’altres activitats, podran conèixer els programes universitaris per seguir la seva formació, assistir a xerrades per aprendre a conviure amb la sordesa, conèixer solucions tècniques per evitar caigudes i sotmetre’s a diagnòstics ràpids d’esquena i a sessions de manicura i bellesa.
Solucions tècniques per evitar caigudes al domicili
Aquesta fira és també una oportunitat perquè les persones grans coneguin l’oferta de programes, serveis, iniciatives, solucions tecnològiques i productes d’un total de 82 empreses, entitats, organitzacions i institucions per millorar el seu benestar, la seva seguretat i la seva qualitat de vida.