El Festival internacional de Teatre i Animació al Carrer de Viladecans celebra la 36a edició

L'esdeveniment arriba enguany amb 35 grups que oferiran 37 espectacles amb 77 funcions

02 de juliol de 2025 a les 19:13h

Viladecans viurà aquest cap de setmana una nova edició del seu esdeveniment cultural més emblemàtic: el Festival Internacional de Teatre i Animació Al Carrer, que enguany celebra la seva 36a edició. Els dies 4, 5 i 6 de juliol, el festival comptarà amb la participació de 35 companyies professionals que oferiran 27 espectacles, amb un total de 77 funcions gratuïtes. Els escenaris estaran distribuïts per diversos punts de Viladecans. Les actuacions començaran a les 19 hores i finalitzaran a la 1 de la matinada els dies 4 i 5, i a les 23 hores el dia 6.

Entre les estrenes, destaca Triplette, una col·laboració entre LaBú Teatre i Cristina Soler, que es podrà veure a la plaça Europa. També la funambulista Mariona Moya, de la companyia La Corcoles, que oferirà dues propostes a la plaça de la Mediterrània: H i Carena. En l’àmbit del circ, cal mencionar l’espectacle Cos i Crit d’Ariadna Cos, així com la instal·lació artística U.F.A. de Cris Clown, una de les artistes més reconegudes de l’escena espanyola. També destaca Les Couchers, companyia valenciana d’humor.

La dimensió internacional del festival compta amb set grups europeus reconeguts per la seva qualitat i trajectòria. Entre els quals destaca el poètic i visual espectacle de Fabrizio Rosellini Bakeké (França-Itàlia), les acrobàcies de Ludo & Arsène (Bèlgica) i la delicadesa de les trapezistes Trashpeze (Finlàndia). Destaquen també Wise Fools, acròbates sud-africanes establertes a Finlàndia, que presentaran Thaspheze, i la companyia belga Be Flat, especialitzada en parkour. També lluirà Circ Hirsute, amb Els Cosmicomics, en una de les seves poques actuacions fora de França.

El festival aposta per la dansa amb la companyia Elelei, que presentarà Too Much, i amb la participació de Maria Pravkina, ballarina russa resident a Gijón amb forta presència a Barcelona. Pravkina tancarà les jornades de divendres i dissabte amb una performance col·lectiva resultat d’un taller previ a Atrium Viladecans, obert a escoles de dansa i col·lectius joves, culminant en una actuació participativa a la plaça Europa.

Hi haurà també una àmplia representació d’artistes de la resta d’Espanya. En total, vuit companyies nacionals provinents de cinc comunitats autònomes —País Basc, Comunitat Valenciana, Galícia, Illes Balears i Astúries— participaran en el festival, aportant talent i estils diversos.

Són històriques al festival les companyies del País Basc Trapu Zaharra i el seu espectacle Dale Ramón, i Deabru Beltzak, que presentaran Su Talka, una proposta de gran format amb percussió i llum que es desenvoluparà de manera itinerant per la plaça de la Vila i la rambla. També cal fer una menció especial a la companyia Kamchatka, establerta a Barcelona i guanyadora recent del Premi Max d’Arts de Carrer. Amb una trajectòria internacional, Kamchatka presentarà a Viladecans una de les seves propostes de teatre deambulant centrada en les migracions, un tema de gran actualitat.

Respecte a l’escena catalana, trobarem a Leandre, reconegut clown internacional amb l’espectacle Fly me to the moon, i Pere Hosta, amb Woof, exemple de l’excel·lència del clown gironí. El festival inclourà propostes més familiars com Pausa, de la companyia Nimú, així com instal·lacions participatives al jardí municipal i activitats a Can Xic.

Coincidint amb el reconeixement de Viladecans com a Capital Europea Green Leaf 2025, el festival aposta per incorporar continguts i formats que valorin el respecte pel medi ambient. En aquest sentit, destaca l’espectacle immersiu Sfumato, de la companyia Llum de Fideu, una proposta contemporània que reflexiona sobre la relació entre humans i altres espècies, així com sobre els límits de l’empatia i la convivència. Aquesta peça, que fusiona dansa, vídeo i so, és una mostra clara del compromís del festival amb la sostenibilitat, la responsabilitat ecològica i les noves narratives en l’àmbit de les arts escèniques.

El festival aposta també pel talent emergent local, amb la participació de dues companyies de Viladecans: LP Dansa, que presentarà l’espectacle de dansa contemporània Albha ZERO, i Pepino Producciones, que aportarà el seu toc humorístic i crític amb Amor Ten Fe. També se celebrarà el 30è aniversari del Cadefoc, un dels elements del bestiari de la ciutat més estimats, que es va estrenar a l’Al Carrer del 1995.

Lideratge de Viladecans. Fa uns anys que el Teatre Al Carrer treballa en xarxa amb la Plataforma d’Arts de Carrer de Catalunya, que té la seu a Viladecans i aglutina una trentena de festivals i fires del territori com FiraTàrrega, Fira Mediterrània o Trapezi. Actualment, Viladecans n’ostenta la presidència i impulsa projectes compartits també amb festivals de la resta de l’Estat, com el Bilboko Kalealdia, que aquest any coincideix en dates amb el Teatre Al Carrer. Aquest treball conjunt permet oferir espectacles més potents mitjançant una rotació sostenible de produccions nacionals i internacionals, i optimitzant recursos.

El pressupost d’aquesta edició és de 280.000 euros, una xifra que ha crescut progressivament en els darrers anys en consonància amb el paper central de la cultura dins les polítiques municipals, sempre mantenint l’objectiu de democratitzar la cultura, oferint espectacles gratuïts i accessibles per a tothom.

Tot i que les grans produccions dels anys noranta s’han reduït, el panorama actual mostra un gran impuls pels formats mitjans i petits, amb una professionalització creixent del sector. Viladecans n’és un clar reflex i continua sent un referent estatal i europeu, per la seva trajectòria i la voluntat de portar la millor producció contemporània.

Compromís amb la sostenibilitat i la inclusió. El festival manté la seva política d’accessibilitat universal amb escenaris i espais adaptats per garantir l’accés a persones amb mobilitat reduïda, perquè tothom pugui gaudir dels espectacles. L’objectiu és consolidar un model de festival inclusiu i obert en què tothom tingui cabuda.

Impuls a la igualtat de gènere i a la creació femenina. En aquesta edició destaca la presència de dones creadores. Onze dels espectacles més importants han estat creats, dirigits o interpretats per dones, fet que evidencia una clara voluntat del festival de promoure la igualtat de gènere dins el món de les arts escèniques. Aquesta aposta no només dona visibilitat al talent femení, sinó que també contribueix a equilibrar el sector cultural.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit