Metges i professionals sanitaris del SJD Pediatric Cancer Center de Barcelona (PCCB), pertanyent a l’Hospital Sant Joan de Déu, han tractat amb èxit un menor que tenia un tumor cerebral que creien que no tenia opcions de curació.
Segons han informat en un comunicat, el tractament s’ha fet amb medicaments que s’utilitzen habitualment per al càncer de pulmó en adults.
El centre va manar aquest tractament perquè va fer una anàlisi molecular del tumor en distintes fases de la seva evolució i es van adonar que hi havia alteracions genètiques que canviaven en el temps i condicionaven un canvi en el tractament dirigit.
Segons indiquen, el tumor presentava alteracions que involucraven el gen ALK, freqüent en el càncer de pulmó d’adults, així que havien de trobar un fàrmac que tractés aquesta modificació i arribés bé al cervell.
Aquest cas és el primer en tot el món en què s’administra aquesta medicació a un menor en la seva situació, així que els oncòlegs van haver de contactar amb la farmacèutica per calcular les dosis necessàries perquè fossin tolerades i alhora eficaces.
Els metges van veure que, setmanes després del tractament, el tumor s’havia reduït de forma notable fins a gairebé desaparèixer. Malgrat tot, tres mesos després, la malaltia havia desenvolupat resistència al tractament i havia tornat a créixer.
Així, van tornar a operar al menor, li van extreure tot el tumor i van detectar una nova alteració en el gen ALK, motiu pel qual van provar un nou tractament amb un altre medicament que també s’utilitzava en pacients adults amb càncer de pulmó.
El procés va tornar-se a repetir: van contactar amb la farmacèutica per determinar una dosi, el tumor va reduir-se i mesos més tard va tornar a créixer.
Després d’això, es va tornar a operar el pacient i va rebre radioteràpia amb protons. Un any després, no hi ha rastre del tumor.
L’estat del petit ha millorat substancialment, malgrat que encara manté cert “retardament psicomotor”, però ha aconseguit tornar a caminar, comunicar-se i fer-se entendre.