Una empresa ha de pagar 19.000 € a dues empleades per no aplicar el conveni corresponent

Avatar photo
La CNT acusa la companyia d’ingressar “més de 200.000 euros” públics en 10 anys per no pagar els sous que pertocaven

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat un recurs de la companyia Eurest contra la sentència d’un jutjat social que l’obligava a abonar retroactivament la diferència de sou a dues treballadores de menjadors socials de Barcelona a qui no aplicava el conveni que els corresponia.

Aquesta primera sentència obligava la companyia a abonar 13.371 euros a una de les empleades i 4.453 euros a l’altra més un 10% de demora. Totes dues, dels menjadors de Navas i del Paral·lel, van demandar la companyia perquè no els aplicava el conveni d’acció social sinó el d’hostaleria. La justícia els ha donat la raó. La CNT ha acusat Eurest d’endur-se més de 200.000 euros” públics en 10 anys per no aplicar el sou que toca a la resta d’empleats.

Eurest Compass Group és qui gestiona aquests dos grans menjadors de l’Ajuntament de Barcelona. Segons el sindicat, el contracte contempla que hi ha dos convenis d’aplicació per a les treballadores: hostaleria per a les que fan el menjar i acció social per a les que fan la gestió de diversos serveis per als usuaris i estan en coordinació amb l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS).

Segons el sindicat, durant els 10 anys que dura el contracte, la companyia ha aplicat a totes les treballadores dels dos menjadors socials en qüestió el conveni d’hostaleria i això es tradueix en una diferència salarial d’entre 150 i 500 euros al mes per cada empleada que fa tasques d’acció social.

La CNT va començar a reclamar el 2021 que es complís allò que diu el contracte i, davant de la “negativa” de l’empresa i el “silenci” del consistori, va interposar una demanda en un jutjat social el 2022. El 2023 el jutjat va emetre una sentència estimant les dues demandes i reconeixent “el seu dret a què se’ls apliqui el Conveni d’acció social”. A més, condemnava Eurest a abonar els conceptes reclamats i pel període entre juny del 2021 i febrer del 2023.

Tot i això, el sindicat ha assegurat que l’empresa continuava sense aplicar-ho a la totalitat de la plantilla. Addicionalment, Eurest va recórrer contra la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en considerar que les tasques que feien les dues treballadores estaven relacionades amb l’hostaleria.

Al febrer d’enguany, el TSJC va emetre sentència desestimant el recurs d’Eurest i obligant-la a complir allò que va dictaminar el jutjat social. És a dir, a aplicar el conveni d’Acció Social a les treballadores que fan aquestes tasques i a pagar retroactivament els imports no percebuts.

Segons els càlculs de la CNT, això suposa abonar a les dues treballadores que van demandar més de 19.600 euros retroactivament per les diferències salarials. A més, han afirmat que a partir d’ara la nòmina mensual d’aquestes empleades ha de pujar de 150 a 500 euros mensuals.

La CNT ha anat més enllà, però i ha assegurat que en la darrera dècada la companyia ha ingressat més de 200.000 euros de diner públic que anava destinat a les treballadores si s’hagués aplicat correctament el salari que els pertocava.

El sindicat ha criticat que tot això ha passat amb “connivència” dels diversos governs a l’Ajuntament de Barcelona. Per a CNT, això demostra que l’administració pública “no té i no vol implementar” mesures de control per assegurar-se que es compleixen els contractes públics.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ACCIDENT LABORAL | Un home mor asfixiat amb les branques d’un arbre

Notícia següent

Raquel Sans: “El trasllat de la Laboral és una aposta d’ERC i un projecte de país”

Notícies relacionades