L'escriptora i historiadora Maria Garganté es convertirà en la pregonera de la Festa Major de Gràcia 2025

El pregó es realitzarà el 14 d'agost i els actes iniciaran el dia següent fins al 21 d'agost

17 de juliol de 2025 a les 14:48h

L’escriptora i historiadora de l’art Maria Garganté serà l’encarregada de pronunciar, la tarda del 14 d’agost des del balcó de la plaça de la Vila, el pregó d’inici de la Festa Major de Gràcia 2025 que se celebrarà, com cada any, del 15 al 21 d’agost.

Garganté és nascuda a Sanaüja (1975), a la província de Lleida, i ha estat escollida pel districte i per la Fundació Festa Major de Gràcia com a pregonera per haver contribuït a valorar les festes populars, molt especialment en el seu llibre Santificaràs les festes, un assaig breu, inclòs dins la col·lecció Deu Manaments, que signen diversos autors.

Santificaràs les festes convida a repensar el calendari festiu, la ritualitat, la memòria col·lectiva i les desigualtats de gènere que sovint s’amaguen darrere la celebració. El llibre també destaca com la festa ha estat, sovint, instrumentalitzada pel poder, però també com pot esdevenir un espai de resistència i de comunitat.

L’escriptora explica que el primer contacte que té amb les festes de Gràcia és quan arriba a Barcelona a estudiar i assegura que el que més la va meravellar va ser la manera que el veïnat tenia de fer els guarniments dels carrers “perquè és una expressió de cooperació i de comunitat. I, en els temps que corren, fer comunitat és el més revolucionari”, reconeix Garganté.

“Veure els carrers guarnits de Gràcia em trasllada a referències més antigues, concretament a l’època del Barroc, on els carrers també es decoraven amb motiu de festivitats extraordinàries fetes per determinats gremis o corporacions”, explica la historiadora de l’art, que està especialitzada en el Barroc.

Garganté afegeix que “tot i que l'origen dels guarnits de Gràcia és més contemporani, hi ha tota una tradició anterior -tant a Catalunya com a la resta d'Europa- de transformació de l'espai urbà en motiu d'una festa, sigui el Corpus com a solemnitat antigament més important de l'any, o bé una celebració de caràcter més extraordinari com podia ser una entrada reial o la proclamació de nous sants”. Per a Garganté, les festes serveixen per trencar la monotonia del dia a dia i ajuden a forjar les diferents identitats.

Historiadora de l’art i professora amb influència dins l’àmbit cultural

Formada en Història de l’Art, Estudis de Gènere i Antropologia, Garganté és professora titular d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona i professora en grau extraordinari a la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià).

La seva recerca se centra en l’art i l’arquitectura del Barroc a Catalunya, amb especial atenció a les manifestacions festives i la religiositat popular. També ha aprofundit en el Barroc colonial i en la relació entre art i gènere, aportant una mirada crítica i interdisciplinària.

Entre les seves publicacions més rellevants destaquen Arquitectura religiosa del segle XVIII a la Segarra i l’Urgell (2006), Festa, arquitectura i devoció a la Catalunya del Barroc (2011), Santuaris, ermites i capelles a l’època del barroc (2017) i Santificaràs les festes (Fragmenta, 2023), dins la col·lecció «Deu Manaments».

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit